Rusko chce kvůli mistralům vrátit 32 miliard, Francie prý nabízí jen 21

Moskva - Francie prý Rusku navrhla zrušit kontrakt na dodání dvou vrtulníkových lodí Mistral. Nabízí vrátit 785 milionů eur (přes 21 miliard korun), ale jen pokud ruská vláda dá písemný souhlas s prodejem plavidel jinému zákazníkovi. Moskva takové řešení odmítá, napsal s odvoláním na dobře informované zdroje list Kommersant.

Francouzský časopis Le Point tento týden napsal, že neuskutečněný kontrakt s Ruskem na dodávku dvou mistralů by mohl Francii místo předpokládaného zisku 1,2 miliardy eur přinést ztrátu dvou až pěti miliard eur. Týdeník s odvoláním na informované zdroje rovněž uvedl, že prezident Francois Hollande se snaží ztráty snížit a Rusům vrátit pouze již zaplacené peníze - tedy téměř 890 milionů eur. Problém ale je, že 16. května uplyne prodloužená lhůta, s níž obchodní dohoda počítá a která umožňuje odklad plnění kvůli důvodům, jež nebylo možné ovlivnit. Po uplynutí této lhůty má Moskva právo požadovat kompenzace za nesplnění kontraktu.

V Moskvě prý spočítali, že výdaje a ztráty Ruské federace spojené s nesplněným kontraktem dosahují 1,163 miliardy eur (téměř 32 miliard korun), a dokud nebudou tyto peníze vráceny, žádný souhlas s reexportem Rusové nedají.

Smlouvu na dodání mistralů podepsaly ruský Rosoboronexport a francouzská loďařská společnost DCNS 17. června 2011. Loni koncem listopadu ale Paříž oznámila, že pozastavila předávání první lodě kvůli postupu Ruska v ukrajinské krizi, tedy kvůli vojenské podpoře proruských separatistů v Donbasu.

Kommersant s odvoláním na jeden ze zdrojů dodal, že dokumenty týkající se zrušení mistralového kontraktu nyní zkoumá ruská vláda, ministerstvo obrany a „všechny instituce a organizace, jichž se kontrakt týká“. Další zdroj dodal, že místopředseda vlády Dmitrij Rogozin už francouzskou stranu informoval o tom, že návrh úhrady předložený Francií Rusku rozhodně nevyhovuje.

Smlouvu o dodávce plavidel podepsala Francie s Ruskem v roce 2011, tedy dlouho před ukrajinskou krizí. První loď nazvaná Vladivostok je prakticky připravena k předání v západofrancouzském přístavu Saint-Nazaire. Ovládat plavidlo se již ve Francii učilo 400 ruských námořníků. Druhá loď, pojmenovaná Sevastopol, měla být připravená do konce roku.