První žena na dolarové bankovce? Šanci má zachránkyně otroků

Washington – Na americké bankovce se možná poprvé v historii objeví žena. Portrét Andrewa Jacksona by mohla na dvacetidolarové bankovce vystřídat Harriet Tubmanová, která se zasadila v boji proti otroctví.

Americká občanská iniciativa „Women On 20s“ zahájila kampaň s cílem prosadit na dolarové bankovky ženské tváře. Cíl je rok 2020, kdy uplyne 100 let od doby, co Američanky získaly volební právo.

Pro změnu vizualiace dvacetidolarovky podle organizace hovoří fakt, že Andrew Jackson (7. prezident USA) se do dějin nechvalně zapsal jako pronásledovatel Indiánů.

Dvacetidolarová bankovka s Andrewem Jacksonem
Zdroj: Wikipedia

Do internetového hlasování o tom, která žena by se měla na bankovkách objevit, se zapojilo 600 tisíc lidí. Se sto tisíci hlasy zvítězila právě Harriet Tubmanová, za ní skončila někdejší první dáma Eleanor Rooseveltová a aktivistka v oblasti lidských práv Rosa Parksová.

„Women On 20s“ teď chtějí vyvinout tlak na prezidenta Obamu, aby změny podpořil. Konečné slovo ale stejně bude mít ministerstvo financí.

Černoška Harriet Tubmanová utekla z otroctví a stala se vůdčí osobností abolicionistického hnutí. Pomocí takzvané podzemní železnice (Underground Railroad), což byl systém bezpečných úkrytů a tajných cest, se jí podařilo odvést z jihu Spojených států na sever stovky otroků.