Znamená Muskův Powerwall energetickou revoluci?

Los Angeles - K uskladnění energie ze solárních elektráren a jako záloha pro případ výpadků elektrické energie mají sloužit bateriové systémy pro domácnosti a firmy, které začne nabízet americká automobilka Tesla Motors. „Když dojde k výpadku, budete mít vždy energii. Pokud chcete, můžete se úplně odpojit od sítě,“ oznámil Elon Musk – inovátor, miliardář a šéf této společnosti, která se zaměřuje na elektromobily.

Zařízení má umožnit spotřebitelům odstřihnout se od elektrické rozvodné sítě či dostat elektrickou energii do vzdálených oblastí, kde žádné vedení ani není. Musk záměr firmy označil za zvrat, který může pomoci změnit celou světovou energetickou infrastrukturu. „Tesla Energy je rozhodujícím krokem v této misi, která umožní nulové emise při výrobě energie,“ řekl.

První bateriové jednotky budou k dispozici v létě. Systém se nazývá Powerwall. Musk chce jednotku s kapacitou sedmi kilowatthodin prodávat za 3000 dolarů (73 000 korun) a desetikilowatthodinovou verzi o 500 dolarů dráž - v přepočtu za zhruba 85 500 korun. Podle analytiků půjde o stejné lithium-iontové baterie, které Tesla používá ve svých autech. Nenápadný box dokáže zajistit provoz domácnosti až na osm hodin. Redaktor serveru Technet.cz Matouš Lázňovský v rozhovoru pro ČT poznamenal, že technologie baterie sice není nová, nicméně její cena je nižší, než asi analytici očekávali. 

Elon Musk hlásí revoluci ve světě energetiky (zdroj: ČT24)

Baterie má uskladňovat hlavně solární energii. V případě deštivého dne zužitkuje to, co panely nasbíraly během toho slunečného. Hlavně v Kalifornii nebo třeba na Havaji může zákazníkům značně ušetřit. „Nejdůležitější pro nás je ukázat lidem, že je to možné,“ říká 43letý podnikatel Musk, který se proslavil serverem PayPal, vesmírnou společností SpaceX, firmou SolarCity a hlavně elektromobily společnosti Tesla. Dnes mu přezdívají nový Edison, nový Henry Ford nebo nový Steve Jobs. S Jobsem ho kromě charismatické osobnosti spojuje i start v Silicon Valley. Jméno si tam vybudovali i další současní inspirátoři - třeba spoluzakladatel společnosti Google Larry Page nebo duchovní otec Facebooku Mark Zuckerberg.

Musk oproti nim svého podnikatelského ducha šíří do více oborů a často také riskuje. Do obří továrny na nové baterie, které mají lidem přinést nezávislost na velkých společnostech, teď investuje pět miliard dolarů. A to i přesto, že někteří odborníci o energetické revoluci tak úplně nemluví.

Vydáno pod