Nové hlasování o nezávislosti nebude, vzkázal Cameron Skotům

Londýn – Skotové nemohou v nejbližších letech počítat s novým referendem o nezávislosti. Staronový britský premiér David Cameron to uvedl v rozhovoru pro televizní stanici Channel 4 News. Separatistické Skotské národní straně (SNP) se v parlamentních volbách nebývale dařilo – získala 56 z 59 křesel, které má Skotsko v Dolní sněmovně.

Britský premiér v televizi vyloučil, že by Skotové mohli v brzké budoucnosti uspořádat nové referendum o své nezávislosti. Loni totiž odtržení od Británie „rozhodně“ odmítli. „Měli jsme referendum. Skotsko hlasovalo rozhodně pro setrvání ve Velké Británii,“ zdůraznil premiér podle agentury Reuters.  

Příznivci nezávislosti utrpěli loni porážku. Skotové řekli nezávislosti NE poměrem 55 ku 45 procentům hlasů. Po nynějším volebním úspěchu ale ožily spekulace o možnosti nového referenda. Mluvilo se třeba o roce 2016, kdy se bude volit skotský parlament. 

Ministerský předseda Spojeného království Velké Británie a Severního Irska David Cameron
Zdroj: ČTK/AP/Kirsty Wigglesworth

Šéfka skotských nacionalistů: Budeme slyšet jako nikdy dřív

Předsedkyně SNP Nicola Sturgeonová o víkendu vzkázala Cameronovi, že hlas Skotska bude ve Westminsterském paláci (britském parlamentu) slyšet tak jako nikdy. „Už v pátek jsem premiérovi řekla, že co se týče zacházení Westminsteru se Skotskem, nic už nemůže být a nebude takové jako doposud,“ prohlásila Sturgeonová. 

Nicola Sturgeonová
Zdroj: ČTK/AP/Danny Lawson

Kvůli výsledku referenda loni rezignoval skotský první ministr a dlouholetý šéf nacionalistů Alex Salmond. „Kampaň pokračuje a tento sen (o nezávislosti Skotska) nikdy nezemře,“ uvedl tehdy. „Jsem nesmírně hrdý na kampaň Yes Scotland a na téměř 1,6 milionu voličů.“ 

Londýn plní sliby, podle Skotů jde ale o pouhé gesto

Cameronův kabinet v lednu zahájil proces přerozdělení státní správy ve prospěch Skotska. Vláda mu přislíbila silnější pravomoci – bude mít pod kontrolou daňovou politiku, bude ovlivňovat strukturu sociálních výdajů a určovat bude do jisté míry i volební a jednací systém regionálního parlamentu a dalších orgánů státní správy. 

Podle skotských nacionalistů jde ale o pouhé gesto bez vážnějších změn. Centrální vláda prý bude mít stále u klíčových témat rozhodující slovo, a to díky právu veta, které si do návrhu zákona prosadila.