Pobřežní stráž o víkendu zachránila téměř 6 tisíc uprchlíků

Pozzallo (Itálie) – Skoro šest tisíc ilegálních přistěhovalců zachránily během víkendu lodě pobřežní stráže na jihovýchodě Evropy. Nejméně deset lidí na cestě přes moře zemřelo. Počet uprchlíků, kteří podstupují riskantní cestu, přitom neustále roste.

Do Evropy míří přes moře další tisíce uprchlíků (zdroj: ČT24)

„Platí, že každý z imigrantů musí absolvovat lékařskou prohlídku, aby se vyloučilo, že jsou nakaženi nějakou přenosnou chorobou,“ informovala z Pozzalla zpravodajka katarské televize. „Lidé začínají být nervózní, byla to pro ně velmi stresující cesta,“ dodala. 

Při víkendových záchranných akcích se také našlo deset mrtvých utečenců. Podle agentury ANSA sedm z nich našli příslušníci pobřežní stráže u libyjských břehů na dvou přeplněných malých člunech. Další tři se utopili, když skočili do moře ve snaze dostat se na remorkér, který jim plul na pomoc. 

Italská pobřežní stráž zachraňuje tisíce afrických migrantů z přeplněných pašeráckých lodí, které se na cestě k italským břehům přes Středozemní moře často převrhnou, což způsobuje velké ztráty na životech. V polovině dubna při nejhorší takové tragédii utonulo kolem 800 lidí. Státy Evropské unie se pak dohodly na posílení operací na záchranu běženců a také na nutnosti bojovat proti převaděčům.