Při různých námořních akcích se podařilo zachránit přes 1200 migrantů

Řím - Italská pobřežní stráž zachránila dalších více než 1200 migrantů z pašeráckých lodí, které se dostaly do potíží u libyjského pobřeží. Z několika člunů vysvobodila v této oblasti dvě stovky lidí i hlídková loď francouzského námořnictva. Tragicky skončila cesta pro tři z 31 běženců pocházejících převážně ze Súdánu a Sýrie: Utopili se, když se dnes jejich člun převrhl v egyptských vodách.

Zachránění migranti byli dnes dopraveni do italských přístavů v rámci několika různých akcí. V pátek pobřežní stráž pomohla zhruba 200 lidem, kteří se plavili na gumových člunech jižně od Sicílie. U libyjských břehů dnes pomáhala i hlídková loď francouzského námořnictva zapojená do mechanismu, který ve Středozemním moři zavedla Evropská unie. Ze tří pašeráckých člunů zachránila 217 trosečníků. Dva pašeráky Francouzi zadrželi a společně se zachráněnými uprchlíky je předali italským úřadům.

Předminulý víkend se ve Středozemním moři převrátila loď s osmi stovkami utečenců, z nichž se více než 700 utopilo. Neštěstí přežilo jen 28 lidí. Kvůli této tragické nehodě začala řešit problém s přílivem uprchlíků i Evropská unie. Na mimořádném summitu konaném minulý týden se rozhodla ztrojnásobit prostředky pro operace agentury Frontex ve Středozemním moři.