Nigerijská armáda osvobodila ze zajetí Boko Haram stovky žen

Abuja - Nigerijská armáda osvobodila dalších 234 žen a dětí zajatých islamisty z hnutí Boko Haram na severovýchodě Nigérie. Radikálové je drželi v oblasti pralesa Sambisa. Ve čtvrtek se vojákům podařilo osvobodit 160 žen, v úterý byla zachráněna zhruba 300členná skupina.

„Byly osvobozeny a odvezeny na místo, kde probíhá jejich identifikace,“ uvedla armáda s tím, že ofenziva proti islamistům v oblasti i nadále pokračuje. „Naší snahou je zachránit zajaté civilisty a zničit všechny teroristické tábory v oblasti pralesa Sambisa,“ dodala.

Od počátku roku 2014 unesli radikálové na severovýchodě Nigérie podle organizace Amnesty International nejméně 2000 žen a dívek. Řada z nich skončila jako sexuální otrokyně nebo jako lidské štíty při bojích s nigerijskou armádou.

Celosvětové rozhořčení vyvolal loni v dubnu únos více než 200 dívek z gymnázia ve městě Chibok. Zda jsou některé z nich mezi skupinou 234 zachráněných žen a dětí, není zatím jasné. „Zachránili jsme je z několika různých táborů v pralesích. Většina z nich ještě není v ideální kondici pro výslech, takže můžeme jen hádat, odkud původně pocházejí,“ upozornil mluvčí nigerijského ministerstva obrany.

Nigerijská armáda osvobodila stovky žen (zdroj: ČT24)

Příslušníci Boko Haram se na severu Nigérie snaží po vzoru organizace Islámský stát vytvořit vlastní chalífát s přísnými islámskými zákony. Při jejich útocích za posledních šest let zahynulo v Nigérii asi 13 000 lidí, asi tři miliony jich musely opustit své domovy. 

Vydáno pod