Orbán prý nechce trest smrti, ale jen diskusi o hrdelním trestu

Budapešť - Maďarský premiér Viktor Orbán vyrozuměl vůdce Evropské unie, že se nechystá znovu zavést trest smrti, ale jen si přeje debatu o této otázce. Uvedl to dnes šéf Orbánova štábu János Lázár. Orbánova dřívější vyjádření na téma trestu smrti vyvolala v Evropě znepokojení a kritiku. Zavedení trestu smrti neumožňuje ustanovení Evropské unie a Rady Evropy. V Maďarsku, stejně jako v tehdejším Československu, byl trest smrti zrušen v roce 1990.

„Předseda vlády neplánuje znovu zavést trest smrti,“ řekl novinářům Lázár. „Je tu diskuse o opětovném zavedení trestu smrti. Ale debata není totéž, co plán na zavedení trestu smrti,“ dodal. V tomto smyslu podle Lázára už Orbán informoval předsedu Evropského parlamantu Martina Schulze, jakož i Evropskou lidovou stranu (EPP), jejímž členem je i Orbánova strana Maďarský občanský svaz (Fidesz).
 
Orbán v úterý prohlásil, že trest smrtí musí zůstat „na pořadu dne“, protože se ukázalo, že vládou prosazované zpřísnění trestního práva je nedostatečné. Premiér se vyjadřoval v Pécsi na jihu Maďarska v reakci na brutální vraždu v nedalekém Kaposváru, kde muž přepadl trafiku a zabil jednadvacetiletou prodavačku. Podle Orbána je třeba „dát zločincům najevo, že Maďarsko se nenechá ničím zastrašit, když jde o ochranu občanů“.

  • Zavedení trestu smrti požaduje krajně pravicové Hnutí za lepší Maďarsko (Jobbik). To v posledních parlamentních volbách získalo přes 20 procent hlasů, když ho volilo téměř milion Maďarů. Jobbik je sice v opozici, ale u nemalého množství témat zastává podobné postoje jako vládnoucí Fidesz premiéra Orbána.
Sympatizanti Jobbiku
Zdroj: ČTK/AP/Bela Szandelszky

„Krajní znepokojení nad populistickými tendencemi v Maďarsku“ ve středu vyjádřil komisař Rady Evropy pro lidská práva Nils Muižnieks. Připomněl, že Orbánův nápad obnovit trest smrti není slučitelný s maďarskými závazky vůči Evropě. Předseda poslaneckého klubu EPP Manfred Weber sice odmítl debatovat o „případu Orbán“, nicméně zdůraznil, že „v EU naštěstí trest smrti patří minulosti a o tom se nedá vyjednávat“.

Orbán vzkázal, že je k dispozici předsedovi Evropského parlamentu Martinu Schulzovi, aby si s ním pohovořil, protože debata o trestu smrti by měla „samozřejmě pokračovat na evropské úrovni“.

Maďarská vláda podle svého mluvčího hodlá podniknout kroky proti britskému listu The Guardian, který ve svém středečním článku tvrdě kritizoval premiéra Orbána za vstřícný vztah k Rusku a za záměr obnovit v Maďarsku trest smrti. The Guardian napsal, že „pravicový nacionalista Orbán vyhrožuje popřením zákonů Evropské unie, žádá internační tábory pro ilegální přistěhovalce a považuje Putina za modelového vůdce“.