Přeživší karikaturista: Postava proroka Mohameda mě omrzela

Paříž – S kreslením karikatur proroka Mohameda jsem skončil, oznámil v rozhovoru pro kulturní časopis Les Inrockuptibles oblíbený karikaturista francouzského satirického týdeníku Charlie Hebdo Rénald Luzier, známý pod přezdívkou Luz. Lednový útok islámských radikálů přežil, řada jeho kolegů ale takové štěstí neměla. Nyní říká, že ho postava Proroka více nezajímá.

Zobrazováním islámského proroka Mohameda Charlie Hebdo popuzoval muslimy po celém světě. Sedmého ledna pak dva islámští radikálové postříleli v redakci týdeníku 12 lidí. Redakce se ale nevzdala – hned týden po útoku připravila zvláštní vydání, jehož se prodaly miliony kusů po celém světě. 

Třiačtyřicetiletý Luz byl autorem kresby Proroka, která se ve zvláštním čísle objevila. Zobrazil plačícího Mohameda s nápisem Je suis Charlie (Já jsem Charlie) na titulní straně. Tato krátká věta se tehdy stala symbolem solidarity s oběťmi útoku.

  • Luz o plačícím Prorokovi: "Měli jsme různé obrázky, ale stále jsme hledali dál. Na nové číslo musíme udělat kresbu o té symbolické váze, které se budeme těžko zbavovat. Tak jsem dostal nápad kreslit postavu Mohameda – to je moje postava, která se zasloužila za to, že jsme byli považování za rytíře svobody slova i za nezodpovědné provokatéry. Podíval jsem se na toho Mohameda a pak jsem se rozplakal. Pak jsem tam napsal 'Vše je odpuštěno' a pak jsem se opět rozplakal. Na té obálce nejsou žádní teroristé, je tam jen panáček, který pláče."

Luz teď prohlásil, že postava proroka jde do budoucna mimo něj. „Už nebudu kreslit postavu Mohameda, již mě nezajímá. Omrzela mě,“ řekl listu Les Inrockuptibles.  

Fronta na Charlie Hebdo v Belgii
Zdroj: Filip De Smet/ČTK/ZUMA

Egyptský ústav pro výklad islámského práva varoval před vydáváním podobných karikatur. Podle něj jde o provokaci. „Tento čin je neoprávněnou provokací vůči citům 1,5 miliardy muslimů na světě,“ upozornil institut, který je spolu s univerzitou Al-Azhar nejvýznamnější náboženskou institucí v zemi. „Toto vydání povede k nové vlně nenávisti ve francouzské a západní společnosti; to, co časopis dělá, neslouží soužití a kulturnímu dialogu, o který muslimové usilují,“ dodal v polovině ledna ústav.   

Podobná kritika vůči listu zazněla tento týden i ze strany skupiny spisovatelů ve Spojených státech. Nesouhlasí s rozhodnutím Amerického centra PEN klubu udělit satirickému časopisu Charlie Hebdo cenu za odvahu v boji za svobodu slova.   

Podle listu The New York Times se kvůli ocenění Charlie Hebdo rozhodli galavečer bojkotovat například kanadsko-srílanský prozaik a básník Michael Ondaatje, nigerijsko-americký spisovatel a historik umění Teju Cole či americká autorka Rachel Kushnerová. Kushnerová svůj nesouhlas s cenou zdůvodnila kulturní netolerancí magazínu. Podobně se vyjádřili i ostatní, někteří zmínili také neúctu karikatur k muslimům. 

Tradice satirického týdeníku Charlie Hebdo sahá do roku 1969 a novodobá historie se píše od roku 1992, kdy začal po více než desetileté přestávce znovu vycházet. Na aktuální výstavě v pražském centru umění DOX jsou i ukázky z časopisu Hara-Kiri, jenž vycházel od roku 1960. Na Charlie Hebdo se přejmenoval po několika zákazech, které se týkaly například neuctivosti ke smrti prezidenta Charlese de Gaulla.