Nepál pět dnů po zemětřesení: Šťastné konce i rostoucí naštvanost

Káthmándú - Záchranáři v Nepálu dnes vytáhli z trosek jedné z budov v metropoli Káthmándú přeživšího patnáctiletého chlapce, který po zemětřesení v sutinách přečkal pět dní. Záchranné práce komplikují lijáky, vrtulníky s pomocí se nemohou dostat do odlehlých oblastí. V Káthmándú i v odlehlejších oblastech tak narůstá nespokojenost lidí, k nimž se pomoc dostává jen pomalu. Bilance sobotních otřesů půdy o síle 7,9 stupně se podle údajů nepálských úřadů přiblížila 5900 mrtvých. Další 11 tisíc lidí je zraněných.

Na záchraně chlapce pracoval v noci na dnešek tým americké Agentury pro mezinárodní rozvoj (USAID). Vedoucí záchranného týmu Andrew Olvera uvedl, že hoch nebyl příliš hluboko pod ruinami domu, ale jeho tělo bylo zaklíněno mezi dvěma poschodími, která se zhroutila na sebe.

Nakonec bylo úsilí záchranářů úspěšné. Ačkoli obličej mladíka byl pokryt prachem a chlapec vypadal šokovaně, po vynesení ven jevil očividné známky života a mrkal, jak si jeho oči znovu přivykaly na sluneční světlo. Dav sledující na ulici vyprošťovací práce propukl v jásot. Přeživšího převzali do péče lékaři, položili ho na nosítka a dali mu infuzi.

I přes tento příběh se šťastným koncem je pátý den po zemětřesení šance, že záchranáři najdou v sutinách někoho živého, jen velmi malá. „Další přeživší již asi nebudou objeveni,“ prohlásil šéf centra pro řešení přírodních katastrof při ministerstvu vnitra Rámešvár Dandal.

Nepříznivé počasí s hustými lijáky komplikuje dnes práce záchranářů, kteří po zemětřesení pátrají po možných přeživších a snaží se distribuovat humanitární pomoc. Do nejhůře postižených, odlehlých oblastí poblíž epicentra zemětřesení se dnes kvůli dešti nemohou dostat vrtulníky.

Nepál pět dnů po zemětřesení: Šťastné konce i rostoucí naštvanost (zdroj: ČT24)

Mnoho lidí spí od sobotní katastrofy pod širým nebem. OSN uvedla, že zničeno nebo poškozeno bylo po zemětřesení na 600 000 domů. Zasaženo bylo osm milionů lidí, přičemž nejméně dva miliony lidí budou v příštích třech měsících potřebovat pomoc ve formě stanů, vody, potravin a léků.

Stanové tábory, které se bezprostředně po zemětřesení rozrostly ve všech parcích a dalších otevřených prostorách v metropoli Káthmándú, podle agentury AP prořídly. Zdravotníci upozornili, že v provizorních táborech zřízených pro lidi, kteří přišli při zemětřesení o své domovy, se šíří průjmová onemocnění. Na vině jsou podle nich špatné hygienické podmínky - nedostatek toalet a čisté vody.

Noční srážky přiměly řadu lidí vrátit se do svých domovů, i když v poničených budovách stále cítí následné otřesy. „Život se pomalu vrací k normálu, ale pořád vnímáme následné otřesy. Necítíme se bezpečně,“ řekl sedmadvacetiletý bankovní úředník z hlavního města Prabhu Datta. Dnes ráno zaregistroval čtyři následné otřesy; při jednom z nich se rozdrnčela skleněná dvířka knihovny v jeho ložnici. Datta přespal poslední dvě noci ve svém bytě, přestože viditelné praskliny ve zdech ho zneklidňují.

Nepálská vláda si rovněž stěžuje, že nemá dostatek vrtulníků, a požádala zahraniční země, aby jí poskytly další. Do záchranných operací je podle nepálského ministerstva vnitra zapojeno asi 20 helikoptér nepálské a indické armády či soukromých majitelů. Dnes jsou v Nepálu očekávány vrtulníky z Číny.

Otřesy, které oblast zasáhly v sobotu, si podle nejnovější bilance vyžádaly v Nepálu nejméně 5489 obětí a dalších 10 348 zraněných. Všech 272 Čechů, kteří se v Nepálu v době neštěstí nacházeli, je ale podle ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka v pořádku.

Podle indického seismologa J. L. Gautama došlo v oblasti od sobotního zemětřesení k 73 následným otřesům. Zemětřesení mělo sílu 7,8 stupně, následné otřesy pak od 3,2 do 6,9 stupně, ten nejsilnější zasáhl Nepál v neděli. „Následné otřesy budou pokračovat několik týdnů, měsíců, ale i let,“ uvedl seismolog. „Po tak silném zemětřesení je to běžné,“ dodal.