Obraz zkázy v Nepálu: V nenávratnu jsou celé vesnice i památky UNESCO

Káthmándú - Počet obětí sobotního ničivého zemětřesení v Nepálu již přesáhl 4000. Záchranáři se ale stále nemohou dostat do nejpostiženějších oblastí, které jsou kvůli sesuvům zcela odříznuty od světa. Úřady a humanitární organizace se proto obávají, že bilance mrtvých se může vyšplhat až na 15 000. České úřady zatím nemají informace, že by mezi mrtvými či zraněnými byli i Češi. Do země míří humanitární pomoc z celého světa; podílí se i Česko, které zítra ráno vyšle tým lékařů, sester a hasičů.

Podle českého ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka ví české úřady o 247 Češích, kteří by měli nyní v Nepálu pobývat. Se 12 z nich se stále nepodařilo navázat spojení.

Mezi obyvateli Nepálu začíná narůstat zlost kvůli pomalému rozdělování pomoci. Mezi vládními úředníky údajně panuje zmatek, zatímco humanitární organizace narážejí na problém s totálně přeplněným letištěm v Káthmándú.

Následky zemětřesení v Nepálu
Zdroj: Bulent Doruk/ČTK/AA/TT

Některé z hlavních silnic jsou zablokované sesuvy půdy, množství vesnic tak zůstalo zcela odříznuto od světa, bez vody a bez elektřiny. Do nepálské metropole Káthmándú sice dorazily první zásilky pomoci, do nejvíce postižených oblastí se je ale nedaří distribuovat. Z této galerie s mnoha fotografiemi je patrné, jak otřesná situace v zemi panuje následkem sobotní přírodní katastrofy.

Nemocnice v Káthmándú nezvládají příval raněných
Zdroj: ČTK/Xinhua/ZUMA/Š Manza

Letecké záběry Káthmándú zničeného zemětřesením:

Zkáza Káthmándú: Letecké záběry (Zdroj: YouTube/Storyful Editor) (zdroj: ČT24)

V zemi hrozí šíření infekčních chorob

Humanitární organizace se nyní obávají zejména šíření nejrůznějších nemocí. Období monzunů, se kterými přicházejí silné deště a povodně, začíná v Nepálu obvykle na konci května. Při záplavách je přitom obrovské riziko šíření zejména infekčních chorob.

Letiště je ochromené, dodávky pomoci váznou

Na mezinárodním letišti v Káthmándú se tisíce lidí snaží dostat ze země a humanitární organizace naopak doufají, že směrem do Nepálu dostanou co nejvíce letadel s pomocí. Na letišti ale zůstalo jen málo personálu, velká většina odjela domů pomáhat svým rodinám.

Pomoc posílá do Nepálu i Česká republika - vláda schválila vyslání záchranářského týmu. Do oblasti zítra ráno odletí 36 lékařů, sester a hasičů. Kabinet na misi uvolnil dvacet milionů korun. Tým by měl v Nepálu zůstat dva týdny, podle potřeby ale bude jejich mise prodloužena. 

Smrtící koktejl: Seismicky aktivní oblast, husté zalidnění a otřesný stav budov

Nepál leží v jednom ze seismicky nejaktivnějších míst světa – v oblasti, kde se střetává euroasijská a indická deska. Jejich třením vznikají otřesy, ty sobotní navíc vycházely z malé hloubky (okolo 2000 metrů), takže jejich následky byly o to ničivější. K tragické bilanci zemětřesení v už tak nebezpečné oblasti ještě přispělo husté zalidnění a špatná výstavba.

Jako ironie osudu se jeví fakt, že před týdnem Nepál přivítal 50 světových seismologů. Na semináři zkoumali, jak nejlíp Káthmándú připravit na zemětřesení, jehož příchod měl být jen otázkou času. „Věděli, že mají problém. Ale byl tak velký, že nevěděli, kde začít ani jak začít,“ uvedl koordinátor GeoHazards International Hari Kumar.

Seismolog Josef Horálek: „V oblasti styku euroasijské a indické litosférické desky se uvolňuje asi 15 procent celkové seismické aktivity na zeměkouli.“

V Káthmándú žije oficiálně milion lidí, ale podle odhadů až čtyřikrát víc. Zákony o dědictví rozdělují domy synům vertikálně. Nová rodina tak znamená nové patro domu. Až v posledních letech vláda zavádí přísnější stavební normy, ale pouze pro novostavby. Drtivá většina domů tak nebyla proti otřesům vůbec zabezpečena. 

Podle seismologa Davida Walda z amerického geologického ústavu USGS by zemětřesení stejné síly jako to, které nyní zasáhlo Nepál, zabilo například v Kalifornii deset až 30 lidí na milion obyvatel. V Nepálu je to 1000 a více, v některých částech Pákistánu, Indie, Íránu a Číny až 10 000.

České humanitární organizace vyhlásily finanční sbírky

  • Společnost Člověk v tísni posílá do oblasti tříčlenný humanitární tým, který bude distribuovat pomoc nejohroženějším lidem. Na okamžitou pomoc uvolní až jeden milion korun. Peníze mohou lidé posílat na konto sbírky SOS NEPÁL na číslo 54333345/0300.
  • Také česká Charita vyhlásila peněžitou sbírku a uvolnila 200 000 korun. Lidé mohou příspěvky posílat na účet číslo 55660022/0800, variabilní symbol 107. Vybrané prostředky pošlou pracovníci charity své partnerské organizaci v Nepálu. „Aktuálně lidé potřebují zejména jídlo, vodu a přístřešky pro lidi,“ uvedl Lukáš Laube z Charity ČR.
  • Další sbírku organizuje humanitární organizace ADRA, číslo jejího konta je 66888866 /0300, variabilní symbol 380. Zájemci mohou využít i dárcovské SMS ve tvaru DMSADRA, kterou je možné zasílatna číslo 87777. Česká ADRA současně uvolnila 400 000 korun na okamžitou humanitární pomoc, tedy potraviny, přístřešky, vodu či léky. Přímo v Káthmándú se nachází pobočka ADRA, jejíž pracovníci jsou již v terénu.
  • V postižené oblasti pomáhají i pracovníci Červeného kříže. Jeho česká pobočka shromažďuje finanční prostředky na sbírkovém účtu 333999/2700, variabilní symbol 1504. „Zaměříme se na oblast Gorka v epicentru zemětřesení. Zásadní teď bude dostat na místo co nejrychleji urgentní zdravotní pomoc a dostatek jídla a vody. Poté se začneme zaměřovat na provizorní opravy zničených domů,“ uvedl vedoucí humanitárních programů Člověka v tísni Marek Štys.
  • Humanitární sbírku na pomoc obětem zemětřesení vyhlašuje také spolek Namasté Nepál, peníze je možné posílat na účet 129929929/0600 pod variabilním symbolem 1234. „Vyzval bych turisty, aby se nebáli a aby do Nepálu jezdili. Turismus je totiž v Nepálu jediným zdrojem příjmů,“ řekl k pomoci v delším časovém horizontu Tomáš Beránek z organizace Namasté.
  • Sbírka neziskové organizace Středisko humanitární a rozvojové spolupráce Diakonie ČCE.
Vydáno pod