Polsko desítku Nočních vlků přes hranice nepustilo

Brest-Terespol - Motorkářům z ruského klubu Noční vlci, kteří si svou spanilou jízdou Evropou chtějí připomenout 70. výročí konce druhé světové války, odepřely polské úřady vjezd do země. Po pohraniční kontrole v Terespolu jim bylo oznámeno, že nesplňují podmínky k vjezdu do země. Západní státy je podezírají z propagace politiky prezidenta Vladimira Putina. Ruské ministerstvo zahraničí následně požádalo Varšavu o vysvětlení, proč motorkáře nevpustila do země. Deset motocyklistů se obrátilo zpět a zamířilo do běloruského pohraničního Brestu.

„Nepřekročí hranici v souvislosti s tím, že nesplňují podmínky vjezdu na polské území,“ řekl novinářům mluvčí pohraniční služby Dariusz Sienicki. Podle vůdce ruské motocyklové kolony Andreje Bobrovského zakázaly polské úřady vjezd jednotlivě každému ze členů kolony, a to údajně bez objasnění příčin. Bobrovskij vyslovil domněnku, že motorkáři „byli zařazeni do sankčního seznamu“. Zpravodaj ČT Josef Pazderka dodal, že skupině deseti motorkářů byla anulována schengenská víza.

Prohlídka na polském hraničním přechodu trvala podle ruských i polských novinářů několik hodin a byla velmi podrobná. Každý z členů kolony byl prý podroben „křížovému výslechu“ za přítomnosti čtyř polských úředníků. Pohraničníci se zajímali o cíl a důvod cesty, o místa nocování a počet účastníků výpravy. Při odbavování hledali jakýkoliv emblém, prapor, samolepku či jiný symbol příslušnosti k motorkářskému klubu, které by byly důvodem odepření vstupu do Polska.

Polští pohraničníci s ruskými motorkáři
Zdroj: Wojciech Pacewicz/ČTK/PAP

Na polské straně hranice čekaly ruské kolegy polští motorkáři, kterých byla asi stovka. „Jestli Nočním vlkům třeba jen zkřiví vlas na hlavě, bude to pro nás ostuda. V Polsku jsou všichni bikeři našimi hosty, musíme jim pomáhat a bránit je,“ řekl ruským novinářům jeden z polských motocyklistů. Dodal, že pokud se výprava Nočních vlků Evropou neuskuteční, pojedou polští motorkáři po bojové cestě Rudé armády sami místo nich - přes Varšavu, Vratislav, Brno, Bratislavu, Vídeň, Mnichov a Prahu až do Berlína.

Polská média nevylučují, že navzdory zákazu někteří členové ruského klubu Noční vlci do Polska proniknou, případně se už v zemi nacházejí. Mluvčí pohraniční stráže Agnieszka Goliasová řekla, že ne všichni ruští motorkáři jsou členy tohoto gangu a polské úřady nemají žádnou možnost, jak jejich klubovou příslušnost prověřovat. Motorkáři, u nichž se prokázalo, že k nočním vlkům nepatří, byli do Polska vpuštěni.

Noční vlci chtěli ještě dnes dojet do Varšavy

Noční vlci dorazili na bělorusko-polský hraniční přechod Brest-Terespol dopoledne. Od hranice chtěli ještě dnes dojet do Varšavy, kde plánovali položit květiny u hrobu neznámého vojína na Pilsudského náměstí a chtějí rovněž uctít památku Poláků zavražděných v roce 1943 při Volyňském masakru. O život tehdy ukrajinští nacionalisté připravili na území obsazeném německým wehrmachtem několik desítek tisíc Poláků, ale i Rusů, Židů a příslušníků dalších národností včetně Čechů. Teprve setkání u volyňského památníku ukáže, kolika Rusům se podařilo hraniční kontrolu absolvovat a přes bělorusko-polskou hranici přejet.

Polské úřady označují výpravu Nočních vlků Evropou za provokaci a jejich cestu Polskem zakázaly. Jednotlivcům ale v přejezdu prý bránit nebudou - zasáhnou pouze v případě, že by se kolona opět dala dohromady a nesla znaky Nočních vlků. Motorkáři reagovali ujištěním, že jejich cestu polský odpor nezastaví. Ve středoevropských státech EU jsou prý připraveny desítky či stovky jejich kolegů, kteří se k akci připojí.

Běloruské zdroje uvádějí, že schengenská víza, nutná ke vstupu do Evropské unie, si bikeři vyjednávali jednotlivě, nikoli jako skupina. Šéf Nočních vlků Alexandr „Chirurg“ Zaldostanov, který údajně schengenská víza potřebná ke vstupu do Evropské unie nedostal, předal prý dnes v Brestu na běloruské straně hranic svým druhům poselství pro válečné veterány z Polska, Česka, Slovenska a Německa.

Noční vlci projeli v neděli Běloruskem

Noční vlci projeli v neděli Běloruskem. Po pietním aktu u památníku obětí druhé světové války nedaleko Minsku zamířili na západ. Rozdělili se a do Polska chtějí vjet jednotlivě. Byli prý připraveni na to, že na bělorusko-polském hraničním přechodu Brest-Terespol budou problémy, kolonu proto doprovázejí představitelé ruského velvyslanectví v Minsku, aby zaznamenávali případné konflikty.

Skupina ruských motorkářů během cesty navštívila pietní místa zločinů druhé světové války - ruskou Katyň a běloruskou Chatyň - a také dějiště bitev u Smolensku a Minsku. Biker Bobrovskij, který se běloruským novinářům svěřil, že na celé trase Běloruskem motorkáře vřele vítaly davy lidí chlebem a solí. „Hlavní akce je ale v Brestu, musíme tam překročit hranice. Objevují se informace, že nám zrušili víza, oficiálně nám ale nic známo není,“ prohlásil. „Po všech těch problémech s Evropou, Polskem a Českem teď máme ještě jednu důležitou misi - sjednotit naše přátele a setkat se s nimi v Evropské unii. Vyměnit si informace nikoli přes média, ale z očí do očí, aby lidé viděli, že jedou obyčejní, normální lidé, kteří si váží své historie,“ řekl Bobrovskij.

Motorkáři ujeli zatím přes 800 kilometrů, dalších 5000 kilometrů Evropou je ještě čeká. Cestovat mají do polské Vratislavi, odtud přes Brno do Bratislavy, Vídně a Mnichova a přes Prahu do Berlína, kam chtějí dorazit 9. května. Kromě polských i české a německé úřady varovaly, že k přejezdu přes jejich území nemusejí dostat povolení. Po návštěvě Varšavy, Vratislavi a Osvětimi chtějí motorkáři překročit hranice do České republiky ve středu odpoledne.

Průjezd kolony "Cesta vítězství" Českou republikou
Zdroj: ČT24

Polská rozhlasová stanice RMF24 oznámila, že ruští bikeři jsou rozhodnuti vjet do Polska jednotlivě. Část z nich prý už v neděli přes přechod v Terespolu do země projela, další přejeli hranici na přechodu Slawatycze v Lublinském vojvodství asi 35 kilometrů jižně od Terespolu. Podle polských pohraničníků přijíždí z Běloruska do Polska mnoho ruských turistů na motocyklech a rozpoznat, kdo z nich patří k Nočním vlkům, je obtížné.

Jak poznamenal zpravodaj ČT Josef Pazderka, část motorkářů se už po průjezdu Běloruskem vrátila do Moskvy, jednotlivci překročili hranice do Polska, z původní kolony, která vyrážela z Moskvy, ale prý nezbylo prakticky nic. Moskva nedávno požádala země, přes něž trasa vede, aby Nočním vlkům jízdu zajistily, Polsko i Česko to ale odmítly. Podle deníku Právo navíc ministerstvo vnitra navrhuje Noční vlky připsat na seznam nežádoucích osob a ze země je případně vyhostit.

Ruští motorkáři na polské hranici:

Zaorálek: Pokud k nám někdo dorazí jako fyzická osoba, není důvod zakročit

Český ministr zahraničí Lubomír Zaorálek dnes novinářům řekl, že jeho úřad nemá seznamy Nočních vlků, podle nichž by srovnali podané žádosti o víza. Nemá proto informace, kolik se jich do Polska, respektive do Česka chystá. „Jsme svobodná země. Pokud k nám někdo dorazí jako fyzická osoba, tak nemáme důvod vůči němu zakročovat, pokud přijel navštívit tuto zemi třeba i v souvislosti s připomenutím si výročí osvobozování této země,“ řekl Zaorálek. Je ale podle něj důležité, že pokud by se jednalo o větší skupinu, musela by dodržovat všechny patřičné zákony, aby nekomplikovala provoz nebo život v obcích a městech. Dodal, že Rusové požádali o policejní ochranu. S jejím přidělením by prý Zaorálek nesouhlasil, připadá mu to nadbytečné. Patřičná povolení řeší také ministerstvo dopravy.

Německá ministerstva vnitra a zahraničí už dříve oznámila, že v případě hrozby ohrožení veřejného pořádku mají úřady právo zabránit cizincům vstoupit do země. „Vedoucím představitelům Nočních vlků bude zabráněno ve vstupu do země. Víza, která získali na základě podání falešných informací, byla zrušena,“ citoval dnes deník Rheinische Post zdroj blízký německé vládě. Motorkáři chtějí 9. května svou cestu ukončit právě v Německu.

Noční vlci
Zdroj: ČT24
Vydáno pod