Vzkaz Angeliny Jolie pro OSN: Nehádejte se a ukončete válku v Sýrii

New York – Neschopnost ukončit válku v Sýrii vyčetla Radě bezpečnosti OSN hollywoodská herečka a vyslankyně Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) Angelina Jolie Naléhala na členy rady, aby překonali spory, byli zodpovědní a jednotní v zájmu čtyř milionů syrských uprchlíků. "Tito uprchlíci nemohou přijít do této rady, takže prosím – půjdete vy za nimi?" prohlásila herečka, která sama jedenáctkrát navštívila tábory běženců v Iráku, Jordánsku, Libanonu, Turecku a na Maltě.

Šéfka humanitárních operací OSN Valerie Amosová dnes vyzvala Radu bezpečnosti k zavedení zbrojního embarga a cílených sankcí v Sýrii kvůli porušování humanitárního práva. Žádá rovněž, aby RB ustavila vyšetřující komisi OSN, která by se speciálně zaměřila na situaci v obklíčených oblastech – zejména pak na militarizaci škol a nemocnic a na ostřelování těchto objektů.

V syrské občanské válce, která pokračuje už pátým rokem, se nyní podle OSN nachází v obklíčení kolem 440 000 lidí. Z nich 167 500 svírají vládní síly, 228 000 bojovníci Islámského státu a ty zbývající jiné ozbrojené skupiny.

Angelina Jolie si v březnu nechala preventivně odstranit vaječníky a vejcovody, v roce 2013 se obdobně rozhodla ohledně svých prsou. Učinila tak poté, co u ní lékaři zjistili vyšší riziko nádorového onemocněním těchto orgánů. Na rakovinu zemřely její matka, babička a teta.