Rozkvět ukrajinské armády brzdí dobrovolnické prapory

Kyjev - Ukrajinská armáda prochází zásadní reformou. Dostává nové finance i bojovou techniku. Na západě země také začal intenzivní výcvik vojáků, do něhož se zapojilo i 290 amerických výsadkářů. Jejich rukama projde až 900 příslušníků ukrajinské Národní gardy. Pomoc s výcvikem nabídli Kyjevu i Britové a Poláci. Největší slabina ukrajinské armády je ale podle mnohých jinde – řada dobrovolnických oddílů, které si prakticky dělají, co chtějí.

Ukrajinští vojáci secvičují nedaleko Žytomyru scénáře prožité na východní frontě. Jejich velení nešetří sebevědomím. „Ukrajinská armáda dnes patří k nejsilnějším v Evropě - díky zkušenostem z loňské protiteroristické operace,“ konstatoval velitel ukrajinského generálního štábu Viktor Muženko.

V bojích na východě země zemřely v posledním roce tisíce vojáků. Podle některých expertů padla více než polovina z nich právě vinou žalostné disciplíny i špatné koordinace. „Vojáci komunikují na jiných rádiových vlnách, dostávají rozdílné rozkazy, není jasné, kdo kde má jakou techniku,“ podotkl instruktor a bývalý příslušník britských speciálních jednotek Alexandr Saffron. 

Největší slabinou Ukrajinců jsou podle mnohých tzv. dobrovolnické oddíly. Loni zemi zachránili, když byla armáda v troskách. Teď začínají být přítěží. „Je potřeba ukončit situaci, kdy bojuje každý dobrovolník. Vzniká kvůli tomu spousta konfliktů,“ poznamenal vojenský novinář Artěm Ševčenko. 

Ukrajinští dobrovolníci
Zdroj: ČT24/ČTK/AP/Efrem Lukatsky

Velkou část dobrovolnických oddílů tvořili lidé z Majdanu. Kyjev ale některé z nich nedokáže zvládnout. Táhnou se za nimi i nepotrestané zločiny. „Nezákonné zadržování lidí, kteří projíždějí přes kontrolní post. Mučení, vynucování falešných přiznání, nucené práce,“ říká bývalý příslušník praporu Kyjev 2 Dmitrij Cvetkov. Tento prapor přitom spadá pod ministerstvo vnitra. 

Cvetkov sloužil v praporu rok. Když upozornil na zločiny velení, musel kvůli výhrůžkám utéct do zahraničí. Další členové praporu jeho slova potvrzují. Podle nich jde o malou skupinku lidí s dobrým krytím. „Dmitrij i já jsme se obraceli na ministerstvo vnitra, na prezidentskou kancelář. Vypadá to ale, že to nikoho nezajímá,“ poznamenal další příslušník Kyjeva 2 Vitalij Lozenko. 

Na východě Ukrajiny se dál umírá

Boje v Donbasu mezitím pokračují navzdory dohodnutému příměří. Během uplynulého dne zemřel podle armádního mluvčího minimálně jeden voják a další byl zraněn. Boje se prý odehrály u vsi Pisky poblíž doněckého letiště. To rebelové dobyli po urputných bojích na počátku roku.    

Separatisté z Doněcka naopak tvrdí, že ukrajinská armáda během 24 hodin porušila příměří ve 39 případech. Většinou prý vojáci stříleli z ručních zbraní, ale pálili i z minometů a tanků. O případných obětech se povstalci nezmiňují.       

Konflikt v Donbasu na východě Ukrajiny si během roku vyžádal více než 6000 obětí. Od poloviny února, kdy bylo vyhlášeno nové příměří, se ale intenzita bojů snížila.