Za nitky v Islámském státu tahají bývalí Saddámovi důstojníci

Damašek - Islámský stát (IS) není jen organizace plná náboženských fanatiků – funguje spíš jako tajná služba, kterou řídí bývalí důstojníci iráckého diktátora Saddáma Husajna. Každá operace je dobře promyšlená. Informoval o tom německý list Der Speigel, který cituje tajné dokumenty patřící stratégovi IS. Ten byl zabit loni při přestřelce. IS podle dokumentů plánoval ovládnutí rozsáhlých území v Sýrii několik let dopředu.

Dokumenty byly podle Spiegelu nalezeny u stratéga IS Sámira abd Muhammada Chlífávího, známého pod pseudonymem Hadží Bakr. Ten byl zabit loni v lednu v Sýrii. Z dokumentů vyplývá, že hlavním cílem IS není džihád, ale vybudování chalífátu.

Organizační struktura a vazby odpovídají klasické tajné službě. Existuje zde oddělení pro sledování, oddělení pro zajištění bezpečnosti, zbrojní technologie či výslechy. Vedle nich působí specializované odbory pro soudce, kteří se zabývají právem šaría. 

V dokumentu se objevují rovněž údaje o špionážních operacích IS a dalších zpravodajských činnostech, díky nimž se organizaci daří získat moc v oblastech zájmu a zaručit, že po převzetí moci nebude existovat žádný odpor. 

Jasnější je také způsob, jak radikálové získávají místní obyvatele na svou stranu, a to prakticky bez jejich vědomí. V oblastech zájmu působí agenti IS, kteří jsou rekrutováni z lidí přicházejících do islámských misionářských center. Tyto osoby informují vedení IS o vlivných lidech, jejich příjmech a politické orientaci. Informace následně slouží k vydírání. Hadží Bakr si v této souvislosti poznamenal několik klíčových bodů: 

  • Seznam vlivných rodin.
  • Jména vlivných jednotlivců v těchto rodinách.
  • Zjistit zdroje příjmu.
  • Jména a velikost rebelských brigád ve vesnici.
  • Zjistit jména lídrů těchto skupin a jejich politickou orientaci.
  • Zjistit ilegální aktivity (ve vztahu k právu šaría), které by mohly být v případě potřeby použity k vydírání. 

„Z nejschopnějších uděláme šaríatské šajchy. Chvíli je budeme cvičit a pak je vyšleme,“ konstatuje Hadží Bakr v jednom z dokumentů. V každém městě budou vytipováni „bratři“, kteří se přižení do nejvlivnějších rodin, abychom „do nich pronikli bez jejich vědomí“. 

Možné vůdce odporu je nutné odstranit

Vedení IS tak získává potřebné informace, které využívá k podrobení místního obyvatelstva. Další fází je odstranění jakýchkoliv mocných lidí a potenciálních vůdců, kteří by mohli organizovat místní obyvatelstvo proti agentům IS. V syrských městech, kde byl odpor příliš silný, ale radikálové dovolili místním syrským rebelům, aby bojovali proti silám režimu prezidenta Bašára Asada. 

Islamisté obsadili část uprchlického tábora Jarmúk
Zdroj: ČTK/AP

IS je tak úspěšný i proto, že řada jeho zakládajících členů, včetně stratéga Hadžího Bakra, byla součástí bezpečnostního aparátu Saddáma Husajna. Irácký novinář Bakra popsal jako „vysoce inteligentního, rozhodného a vynikajícího logistika“. Dříve byl prý spíš nacionalista než islamista. Společně s dalšími iráckými zpravodajskými důstojníky dal organizaci náboženskou tvář v roce 2010. Skupina si pak zvolila za svého vůdce vzdělaného duchovního Abú Bakra Bagdádího – budoucího chalífu. 

  • Koalice Saddámových pohrobků a islamistických blouznivců posílila ve vězeňských táborech, kam Američané po svržení Husajna zavírali důstojníky i extremisty.

Organizace následně využila chaosu, který vypukl v Sýrii po začátku občanské války v roce 2011. Konflikt mezi povstalci a Asadem se zkomplikoval s tím, jak se skupiny bojující proti režimu začaly štěpit. Islamisté si pak vytvořili na rozsáhlém území Sýrie a Iráku chalífát.

Horizont: Der Spiegel zveřejnil zdrojový kód IS (zdroj: ČT24)