Na evropskou naději i dnes krutě doplácí desítky utečenců

Neapol - Úřady zachytily nouzové volání z dalších tří lodí, které převáží přes Středozemní moře s asi 450 utečenci. Podle volajícího je obětí zatím dvacet. Mezinárodní organizace pro migraci zatím nemá informace o tom, jaká je situace na dalších lodích. Organizuje se záchranná operace. V blízkosti řeckého ostrova Rhodos mezitím jiná loď s uprchlíky ztroskotala. Ve čtvrtek se bude situací zabývat mimořádný summit EU.

Mezinárodní organizace pro migraci (IOM) oznámila, že obdržela nouzové volání z
mezinárodních vod ve Středozemním moři. Volající údajně uvedl, že na jeho lodi je až 300 osob a plavidlo se potápí. Také italský premiér Matteo Renzi potvrdil, že reagují na nouzové volání dvou lodí s uprchlíky, které převáží až 450 osob. Běžence se snaží zachránit italské a maltské námořnictvo.

Problémy s přílivem uprchlíků řeší i Řecko

Podle řeckých médií mohly při neštěstí u ostrova Rhodos zahynout desítky lidí. Zatím byla nalezena těla tří obětí a 90 lidí pobřežní stráž zachránila. Desítky lidí skončily v nemocnici. Na lodi se přitom mohlo nacházet až 200 běženců. Podle úřadů loď vyplula z Turecka.

Dřevěné plavidlo údajně narazilo na skály a rozlomilo se. V oblasti nadále pátrají záchranné čluny po dalších možných přeživších či obětech neštěstí. Národnost běženců nebyla zveřejněna. Nalezenými oběťmi jsou muž, žena a dítě. 

Nehoda lodě s uprchlíky u Řecka
Zdroj: ČT24/ČTK/AP/Argiris Mantikos

Když plavidlo narazilo na skály nedaleko pláže Zephyros, lidé na palubě prý nečekali na možnou pomoc a začali skákat do vody. Řecká televize přinesla záběry kusů rozlomené lodi plujících na hladině moře, kterých se drží uprchlíci a snaží se doplavat ke břehu. Stovky místních obyvatel a turistů vše sledovaly ze břehu a byly v šoku, popsala agentura ANSA.

K neštěstí došlo necelé dva dny poté, co zřejmě několik set lidí zahynulo při ztroskotání jiné lodi s uprchlíky 210 kilometrů od italského ostrova Lampedusa a přibližně třicet kilometrů od libyjských břehů. Tragédie, která by mohla mít až 900 obětí, je považována za jedno z největších neštěstí tohoto druhu v oblasti Středomoří.

Loď italské pobřežní stráže dnes dovezla na Maltu těla 24 uprchlíků. Poté pokračovala v cestě na Sicílii s 28 přeživšími.

Mimořádný summit už ve čtvrtek

Renzi zdůraznil, že Středomoří čelí mohutné humanitární krizi. Situace si podle něj žádá důraznou odpověď celého mezinárodního společenství. Při této příležitosti vyzval ke svolání mimořádnému summitu EU. Ten se podle stálého předsedy Evropské rady Donalda Tuska uskuteční ve čtvrtek. 

„Z pohledu nevládních organizací je zásadní, aby byla dodržena garance práva na azyl, což je mezinárodní závazek všech zemí Evropské unie. Zřízení nějakého kordonu by mohlo být cestou,“ myslí si Eva Dohnalová z Konsorcia nevládních organizací pracujících s migranty ČR. Ke zlepšení situace by podle ní přispělo i zjednodušení podmínek podání žádosti o mezinárodní ochranu v zemích Afriky nebo Blízkého východu.  

„Problém tkví v tom, že lidé, kteří jsou oprávnění uprchlíci a utíkají z války, nemají možnost legální cestou podat žádost o mezinárodní ochranu,“ upozornila Dohnalová. Pak by lidé nemuseli absolvovat cestu přes zrádné Středozemní moře. Podle Dohnalové by pomohlo rovněž přesídlování lidí, kteří již získali status uprchlíka.

  • Italský premiér Matteo Renzi: „Před dvaceti lety jsme odvraceli hlavu od Srebrenice (kde došlo v roce 1995 k masakru tisíců lidí). Nemůžeme to dělat dnes… Nesmíme nechat lidi se zotročovat, nesmíme uvažovat o tom, že bychom nechali (pašeráky lidí) vyhrát.“
  • Angela Merkelová, německá kancléřka: „Uděláme vše, abychom zabránili tomu, aby více lidí umíralo u našeho prahu ve Středozemním moři (tímto) trýznivým způsobem.“

Generální tajemník OSN je zprávou o mrtvých uprchlících šokován, volá po solidaritě:

Pašeráci za mřížemi

Italská policie mezitím rozbila obrovskou síť pašeráků lidí, kteří organizovali cesty běženců z Afriky do Evropy. Zadrženo bylo několik osob, mezi nimi i Ermias Ghermay a Medhane Yehdego Redae, kteří byli považováni za „nejvýznamnější pašeráky osob operující na takzvané libyjské trase“. 

Několik občanů Eritreje, Etiopie, Pobřeží slonoviny a Ghany si svou činností přišlo na velmi vysoké zisky. Údajně se jim podařilo do Itálie propašovat tisíce jejich spoluobčanů. 
 
Zločinecká organizace operovala v oblasti Palerma, Agrigenta a Katánie a spolupracovala se skupinami činnými v Africe a zejména státech Maghrebu. Běžencům mimo jiné poskytovala logistickou pomoc, aby se mohli dostat z provizorních přístřešků pro imigranty, a často i zajišťovala jejich cestu z Itálie do dalších zemí, jako jsou Norsko, Německo či Švédsko.

Vydáno pod