Baltimore protestuje: Kvůli policejnímu násilí zemřel další černoch

Baltimore (USA) - Protesty obyvatel amerického města Baltimore vyvolala smrt mladého černocha Freddieho Graye, který v neděli zemřel poté, co před týdnem utrpěl vážné poranění krčních obratlů při policejním zatýkání. Jde o další případ, v němž americká policie čelí podezření ze zvůle vůči menšinám.

Stovky obyvatel a ochránců lidských práv se v neděli shromáždily před policejní stanicí v Baltimoru a žádaly vysvětlení mladíkova úmrtí. Starostka tohoto největšího města Marylandu Stephanie Rawlingsová-Blakeová oznámila, že úřady začaly případ vyšetřovat. „Chci, aby občané věděli, jak se to přesně stalo,“ řekla na tiskové konferenci. Ujistila, že případné viníky požene k odpovědnosti.

Pětadvacetiletý Gray zemřel na následky zlomeniny krčních obratlů při zatýkání 12. dubna, uvedly úřady ve státě Maryland. Podle deníku Baltimore Sun policie dosud nevysvětlila, jak ke zranění došlo a proč byl mladý černoch zatčen. „Jeho krční páteř byla vážně poškozena, když byl zatýkán. Žádný zločin přitom nespáchal, tedy žádný takový, který by zdůvodnil zatčení. Šlo jen o to, že byl černoch a že běžel,“ řekl podle Baltimore Sun na tiskové konferenci advokát Grayovy rodiny William Murphy.

Loni v prosinci se sešlo ve Washingtonu na demonstraci proti údajné policejní zvůli vůči menšinám v USA přes 10 tisíc lidí. Do pochodu, který dorazil ke Kapitolu, se zapojili i pozůstalí po Michaelu Brownovi a Eriku Garnerovi, dvou černošských obětech údajného policejního násilí. Do demonstrace se lidé zapojili s transparenty „Na černošských životech záleží“ a „Koho chráníte? Komu sloužíte?“ Podobné protesty se loni konaly v řadě dalších amerických měst.

Baltimore: Stovky lidí v ulicích protestuje kvůli smrti černocha Graye (zdroj: ČT24)