Ebola nás překvapila. Nejednali jsme rychle, přiznává WHO

Ženeva – Vedení Světové zdravotnické organizace (WHO) několikrát pochybilo při boji s ebolou v západní Africe. Vyplývá to z rozsáhlé zprávy šéfky organizace, jejího zástupce a dalších vedoucích pracovníků. V dokumentu mimo jiné uvádí nedostatečně rychlé reakce na šíření nemoci nebo chyby v koordinaci a v komunikaci. Ebolou se v západní Africe nakazilo přes 25 tisíc lidí, většina z nich během loňského roku. Přes 10 tisíc z nich nemoci podlehlo.

O prohlášení, za nímž stojí tým kolem šéfky organizace Margaret Chanové, informovala agentura Reuters. WHO v dokumentu mimo jiné píše o nedostatečně rychlé reakci na šíření nemoci, chybách v koordinaci a v komunikaci. 

„Dostali jsme lekci pokory. Zjistili jsme, že staré nemoci mohou v novém kontextu překvapit,“ stojí v prohlášení. „Vzali jsme si k srdci kritiku organizace, která nám mimo jiné vyčítala, že první reakce WHO byla pomalá a nedostatečná, že jsme svět dost důrazně nevarovali,“ píše se v něm dále. 

V odborných kruzích zaznívaly už loni kritické hlasy, podle kterých WHO s vyhlášením mezinárodního poplachu kvůli ebole příliš dlouho otálela. To prý mohlo být jedním z důvodů, proč se pak epidemie krvácivé horečky tolik rozšířila a proč se ji nedařilo zastavit. 

Světová zdravotnická organizace
Zdroj: ČT24/ČTK/AP

Už v únoru se navíc objevil další logistický skandál. Ukázalo se totiž, že při vyplácení mezd za pomoc v boji s epidemií se řada lidí v Sieře Leone mohla neprávem obohatit kvůli falešným jménům. Loni ale jeden z vládních úředníků odhadl jejich počet na 6000.  

Sierraleonské úřady kvůli podezření z podvodů v minulosti už několikrát výplatu mezd pracovníkům ve zdravotnictví pozastavily. Nedokázaly totiž prý odlišit osoby, které skutečně pomáhaly se zvládáním epidemie, od těch falešných. (Více o případu ZDE.)

Ebolou se v západní Africe nakazilo přes 25 tisíc lidí, více než 10 tisíc z nich nemoci podlehlo. Drtivá většina obětí byla zaznamenána ve třech státech - Sieře Leone, Libérii a Guineji. Nyní už se nemoc tolik nešíří, vymýcena ale není.

Vydáno pod