Co bude s mistraly? Paříž s Moskvou intenzivně jednají

Paříž - Francie a Rusko hledají cestu k realizaci dodávky dvou vrtulníkových lodí Mistral pro ruské námořnictvo. V televizní stanici Canal Plus to oznámil francouzský prezident Francois Hollande. Paříž smlouvu za miliardu eur pozastavila kvůli ruskému postupu v ukrajinské krizi.

„Je to v jednání. Snažíme se najít cestu z krize,“ řekl Hollande krátce před jednáním s ruským prezidentem Vladimirem Putinem, s nímž se má příští pátek setkat v arménském Jerevanu na okraj vzpomínkových slavností ke stému výročí vyvražďování Arménů osmanskými Turky. Podle ruského tisku je velmi pravděpodobné, že prodej mistralů bude na pořadu jednání. 
  
Největší kontrakt v dějinách zbrojního obchodu mezi Východem a Západem nechal
Hollande zablokovat loni v listopadu. Paříž od té doby opakovaně varuje, že podmínky pro jeho oživení vzhledem k pokračujícím přestřelkám na východě Ukrajiny nenastaly.

Mistral
Zdroj: ČT24

Moskva stejně opakovaně hrozí mezinárodní arbitráží a upozorňuje, že v případě zrušení smlouvy bude Paříž muset vrátit nejen peníze, ale zaplatit i vysoké penále. O výši možných nákladů prý Moskva informovala Paříž počátkem dubna.

Jak šel čas s mistraly…

Smlouvu o dodávce dvou plavidel, která mohou převážet vrtulníky a tanky či velitelské štáby, podepsala Francie s Ruskem v roce 2011, tedy dlouho před ukrajinskou krizí. Ruská armáda měla první ze dvou moderních výsadkových lodí od Francie převzít již na konci loňského října, ale Paříž kvůli situaci na Ukrajině předání odložila. Někteří spojenci Francie v čele s USA dlouhodobě vyvíjejí na Paříž tlak, aby ruské vojenské námořnictvo neposilovala.    

První loď nazvaná Vladivostok je prakticky připravena k předání v západofrancouzském přístavu Saint-Nazaire. Ovládat plavidlo se již ve Francii učilo 400 ruských námořníků. Druhá loď, pojmenovaná Sevastopol, by měla být dokončena do konce tohoto roku. Jméno nese po velkém přístavu na Krymu, kde sídlí ruská černomořská flotila. Krymský poloostrov v březnu Rusko přes zahraniční protesty anektovalo. Ukrajina ho ale dál považuje za své území.