Dokument kritizuje závislost armády USA na ropě

Washington - Ve Spojených státech měl premiéru dokument s názvem Burden (Břemeno), který tvrdí, že závislost americké armády na ropě ji omezuje, činí zranitelnou a že by mohla být daleko silnější, kdyby ji omezila. Podle oslovených odborníků by měla investovat do nových druhů energie, jako jsou třeba baterie nabíjené sluncem nebo malé jaderné reaktory.

Dokument kritizuje závislost armády USA na ropě (zdroj: ČT24)

Každý druhý americký konvoj veze jen benzin a naftu. „Strávil jsem rok v Iráku v letech 2004–2005 a za tu dobu bylo každé 24. úmrtí v rámci konvoje způsobené tím, že jsme na bojišti přesouvali pohonné hmoty z bodu A do bodu B,“ podotkl válečný veterán Kevin Johnson. 

Na světě není jiné instituce, která by spotřebovávala tolik paliva jako americká armáda. A často za ní platí režimům, které ani nepodporuje. Podle tvůrců dokumentu bude armáda mnohem silnější, když se zbaví závislosti na ropě. A na to by prý politici mohli slyšet. „Když budou vůdci v USA moci mluvit o přechodu k čisté energii ve smyslu národní bezpečnosti, bude naše politické vedení schopné líp přijmout, než když budeme říkat: tohle se týká citlivých věcí, jako jsou lední medvědi,“ míní režisér Roger Sorkin. 

V Americe se říká, že pokud se armáda rozhodne, že třeba transportéry budou jednou jezdit na baterie, tak budou. „Kladli jsme si otázku – jsou k benzinu alternativy, díky nimž bude armáda lepší? Dokud toto byla otázka – můžete vyrobit lepší baterie, účinnější materiály, můžete používat solární energii a vystoupit ze zásobovacího řetězce – tak jsme měli opravdu silnou podporu obou politických stran,“ konstatovala bývalá náměstkyně ministra obrany pro energetiku Sharon Burkeová. Přesvědčit ale nebude snadné – debata teprve startuje.