Islámský stát zveřejnil video dvou masových vražd etiopských křesťanů

Tripolis/Bagdád - Bojovníci Islámského státu (IS) na internetu zveřejnili video zobrazující údajnou vraždu dvou skupin etipoských křesťanů v Libyi. Členy první skupiny zastřelili, druhé sťali. Pravost půlhodinového videa nelze nezávisle ověřit, podle agentury AP se však podobá dřívějším záznamům. Oběťmi měli být etiopští běženci na cestě do Evropy. Islámský stát také postupuje v Iráku, kde z domovů před teroristy uprchlo více než 90 000 lidí.

Video zachycuje maskovaného bojovníka, po jehož dlouhém projevu následuje záznam zabití první skupiny zastřelením, které se mělo odehrát na jihu Libye. Druhá hromadná vražda byla provedena na některé z pláží na východě Libye. Oběti byly sťaty.

Ze záznamu není podle AP jasné, odkud oběti pocházely ani jejich přesný počet. Představitel kanceláře patriarchy etiopské ortodoxní církve sdělil, že zavražděni byli zřejmě etiopští běženci, kteří se snažili dostat do Evropy. Pro tisíce afrických uprchlíků se uzlovým bodem na cestě přes Středozemní moře stává právě Libye.

Etiopie, kde většinu obyvatelstva tvoří ortodoxní křesťané, se zapojila do vojenských útoků v sousedním muslimském Somálsku, což vyvolalo hněv islámských radikálů. „Muslimská krev, která protekla rukama vašeho náboženství, není laciná,“ prohlašuje radikál v novém videozáznamu.

V Iráku před radikály prchají tisíce rodin

Islámský stát podle informací OSN postupuje v západoirácké provinicii Anbár v Iráku. Ze správního střediska province Ramádí a několika vesnic v okolí uprchlo přes 90 000 lidí. Ramádí je prý nyní „městem duchů“ s prázdnými ulicemi a zavřenými obchody. „Naší hlavní prioritou je poskytnout lidem na útěku pomoc nutnou pro záchranu života. Jde hlavně o jídlo, vodu a přístřeší,“ prohlásila Lisa Grandeová, koordinátorka OSN pro humanitární záležitosti v Iráku.

Z Ramádí prchají tisíce rodin
Zdroj: ČT24

Irácká armáda se chystá zahájit proti IS ofenzivu, a zastavit tak postup bojovníků na východním okraji Ramádí. Z Bagdádu do oblasti míří posily, uvedli iráčtí činitelé. O město se vedou tvrdé boje, podle pozorovatelů si IS pokouší vylepšit pozici poté, co jej irácká armáda a šíitské milice vytlačily na konci března z Tikrítu. Islamisté chtějí prý útokem na Ramádí také vyčerpat iráckou armádu v provincii Anbár, aby oddálili plánované osvobození severoiráckého Mosulu.