Turínské plátno budí emoce, k vidění je v Turíně

Turín - V turínské katedrále je opět k vidění takzvané Turínské plátno, do něhož mělo být krátce po ukřižování zahaleno tělo Ježíše. Vystaveno bude do 24. června. Vstup je zdarma, rezervace jsou ale nutné. Už teď jich mají organizátoři přes milion. Autenticitu plátna přitom vyvracejí dosavadní vědecké analýzy.

Turínské plátno měří téměř 4,5 metru. Podle věřících je na látce otisk Kristova obličeje i krev z rukou. Po ukřižování měla zahalovat Ježíšovo tělo. Plátno vystavuje katedrála v severoitalském Turíně. Podle místního arcibiskupa přitáhne i nevěřící. „Hodně rezervací máme od lidí, kteří už plátno v minulosti viděli. To znamená, že v lidských srdcích existuje fundamentální potřeba zopakovat tento neuvěřitelný zážitek a plátno znovu spatřit,“ konstatoval Cesare Nosiglia.  

  • Turínské plátno je vyrobené ze lnu, je dlouhé 436 cm, široké 110 cm. Relikvie je uložena od roku 1578 v kapli v katedrále sv. Jana Křtitele v Turíně, proto se také nazývá Turínské plátno. 

Pravost relikvie ale dlouhodobě vyvolává debaty. Na autenticitě se neshoduje ani vědecká komunita. S odkazem na karbonovou metodu část expertů tvrdí, že plátno pochází ze 14. století - což je doba, kdy se poprvé objevilo. Věřící ale mají jasno. „Od té doby, co jsem ho viděla poprvé, jsem věřila, že je pravé. A na tom stále trvám,“ prohlásila Carmen Bonardiová. 

Plátno je většinou srolované ve stříbrném boxu, v minulém století bylo vystaveno jen čtyřikrát. Při poslední expozici před 5 lety se na něj přišlo podívat 2,5 milionu lidí. „Když to plátno vidíte, úplně se vám zatají dech. Až pak začnete přemýšlet o tom, co jste vlastně viděli. Je to velmi emotivní zážitek,“ podotkla jedna z návštěvnic Angela Pintová.  

V Itálii vystavují Turínské plátno (zdroj: ČT24)

Za přísných bezpečnostní opatření budou lidé plátno v klimatizovaném sále obdivovat 12 hodin denně. Asistovat jim má přes 4500 dobrovolníků. „Přijali jsme všechna potřebná opatření, aby tato událost bezpečně proběhla a všichni byli chránění. Bezpečnostní složky důsledně trénovaly a vše koordinovaly s dalšími úřady, aby vše proběhlo hladce,“ sdělil starosta Turína Piero Fassino.  

Na nezájem si teď Turín nemůže stěžovat. Vstup k vidění plátna si rezervoval už milion návštěvníků. V druhé polovině června se přijede podívat i papež František. 

Kopii vzácného plátna máme i v Čechách 

Na světě také existuje jen pár kopií Turínského plátna. Jedna z nich byla nalezena v klášterním kostele sv. Vojtěcha nad kaplí sv. Kříže na Broumovsku. Tato replika, na které je přesně jako na originále zobrazeno mrtvé Ježíšovo tělo, byla darována tehdejšímu opatovi u sv. Mikuláše v Praze a členu komunity benediktinů v Broumově Matouši Sobkovi.