Zadržení drogového bose provázela v Mexiku divoká přestřelka

Mexická policie zadržela jednoho ze šéfů obávaného drogového kartelu Záliv. Podle úřadů má na svědomí většinu násilí v pohraničním městě Reynosa. Dopadení provázela přestřelka mezi policií a členy gangu.

Mexiko dopadlo obávaného drogového bosse (zdroj: ČT24)

Proti policii a vojákům se v ulicích mexického města Reynosa postavilo asi 60 členů jednoho z největších drogových gangů. Jejich vůdce se ale strážcům zákona nakonec podařilo dopadnout. Podle policie je Hernandez Fuentes odpovědný za většinu násilí v oblasti.

„Zločinecká skupina v čele se zadrženým se vyznačuje vysokou mírou násilí a sklony k útokům na bezpečnostní síly. Fuentes hrál důležitou roli v nárůstu vražd podél hranice s USA v rámci bojů o kontrolu kriminálních aktivit v oblasti,“ uvedl národní bezpečností komisař Alejandro Rubido. Kriminalita podél hranice rostla v posledním roce spolu s tím, jak gangy soupeřily o důležité pašerácké stezky.

Zadržený drogový boss Hernandez Fuentes
Zdroj: ČT24

Za posledních osm let zemřelo v Mexiku přes 100 tisíc lidí

V poslední době nejde o jediný úspěch mexických úřadů. Policie nedávno dopadla šéfa nejobávanějšího drogového kartelu Zetas a vůdce další skupiny - Templářských rytířů. I tak jde ale do jisté míry o marný boj. Zatčené lídry gangů totiž rychle nahrazují nové tváře. Počty obětí jsou stále alarmující - za posledních osm let zemřelo v Mexiku při násilnostech souvisejících s vyřizováním účtů mezi gangy přes 100 tisíc lidí.