Americká armáda cvičí do boje „kobylkové“ drony

Jsou malí, šikovní a umějí spolupracovat - americká armáda trénuje roje bezpilotních špionážních dronů. Námořnictvo se inspirovalo hejnem kobylek. Dobře sehraným robotům by mohla patřit budoucnost - a to nejen v armádě.

V USA trénují drony jako kobylky (zdroj: ČT24)

Američané chtějí po vzoru kobylek vysílat proti nepříteli skupiny malých samostatných bezpilotních letounů. Vojákům by měly přinést výraznou strategickou výhodu. „Pilotované stroje a tradiční letouny díky nim budou moci dělat více. V podstatě tak vzroste bojová síla, aniž by to zvýšilo riziko pro vojáky,“ konstatoval manažer námořního vývoje Lee Mastroianni. 

„Kobylkové“ drony vyšle do vzduchu speciální a relativně malé odpalovací zařízení – bude je tak možné nasadit na zemi, ale třeba i na lodích. Ve vzduchu se strojům rozloží křídla a budou připravené koordinovaně zaútočit. Spolupráce robotů je podle vědců budoucností, a to nejen v armádě. „Třeba po nějaké živelní katastrofě bychom mohli vyslat roj těchhle robotů, aby zmapovaly škody a posbíraly informace,“ podotkl Daniel Mellinger z Pennsylvánské univerzity. 

Martin Samek, specialista na robotiku

„Největším problémem dneška je jednak zajistit jejich vzájemnou lokalizaci, aby dokázali vzájemně určit, kde jsou, a potom jejich globální lokalizaci – kde se vyskytují na světě. Další problém je jejich energie – musí mít baterii nebo jiný zdroj energie. Ty mají relativně malou kapacitu a dlouho nevydrží.“

Drony budoucnosti se samostatným myšlením

Právě na této univerzitě se vývojem robotických hejn zabývají již delší dobu. Skupiny malých multikoptér tam naučili složité pohyby, ale třeba i zahrát známou melodii z filmů o agentovi 007. „Chceme ještě zvýšit jejich autonomii. Chceme, aby uměly samostatně přemýšlet, aby se nespoléhaly na lidi, kteří je mají ovládat,“ sdělil profesor mechanického inženýrství Vijay Kumar. 

Větší samostatnost očekává od hejna svých dronů i americké námořnictvo. Jedním dechem ale uklidňuje, že letouny zůstanou pod lidským dohledem. Lidé sami ale pro námořnictvo budou létat stále méně. V budoucnu je chce nahradit roboty zcela. „Bezpilotní systémy, a zvláště ty autonomní, se musejí stát novou normou ve stále větším počtu různých užití,“ potvrdil americký ministr námořních sil Ray Mabus.  

Bezpilotní letouny jsou přitom už nyní častým terčem kritiky ochránců lidských práv. Plány na jejich větší či úplnou samostatnost tyto obavy pravděpodobně ještě zvýší.