Televize dává dohromady rodiny rozdělené kambodžskou genocidou

Phnompenh – Kambodžské středoškolské učebnice dodnes mlčí o jedné z nejhorších genocid 20. století, kterou přesně před 40 lety rozpoutali v zemi Rudí Khmerové. Ti 17. dubna 1975 dobyli v čele se svým vůdcem Pol Potem metropoli Phnompenh a ve snaze o vytvoření agrární utopie a „očištění národa“ pozabíjeli během své čtyřleté hrůzovlády 1,7 milionu lidí – tedy téměř čtvrtinu populace. Krvavý experiment sice nakonec smetla invaze z Vietnamu, ani desítky let poté ale přeživší nedokážou najít příbuzné. Pomáhá jim v tom reality show podobná naší Poště pro tebe.

Rudí Khmerové do roku 1994 vedli žebříček nejvražednějších režimů světa s osmi procenty zabitých obyvatel za rok, než je předstihli extremisté z řad rwandských Hutuů, kteří zmasakrovali více než desetinu populace za pouhé tři měsíce. Kambodža, která byla v 60. letech jedním z nejlépe prosperujících států regionu, se za vlády Rudých Khmerů propadla o 30 let zpět. Z toho se vzpamatovává dodnes.

Červený kříž hned po válce sjednotil na 50 tisíc rodin, program ale dávno skončil - a s ním i naděje. Dodnes však pátrají kambodžské rodiny po svých pohřešovaných členech. Pomáhá jim i reality show To není sen. Mladí redaktoři z televizní stanice Bayon TV, narození už po válce, projíždějí zemi a pátrají. Za pět let natáčení dostali 1500 žádostí - a zatím pomohli 54 rodinám. Štěstí měla třeba i 49letá Ly Sivhong, který kdysi unikla přes uprchlický tábor do Spojených států. Díky pořadu se opět shledala se svou matkou i o tři roky mladší sestrou.

Pol Pot v čele Rudých Khmerů
Zdroj: ČTK

Jak vypadala hrůzovláda Rudých Khmerů?

Po pravicovém převratu generála Lon Nola v březnu 1970 se proti němu v občanské válce spojili Rudí Khmerové, svržený král Sihanuk a partyzáni Viet congu. V dubnu 1975 převzali Rudí Khmerové moc a vyhlásili Demokratickou Kambodžu. Podle Pol Pota ško o „rok nula“. Cílem režimu byla „vyčištěná“ uniformní společnost. Násilná kolektivizace vedla k naprosté centralizaci a rozpadu ekonomiky, byly zrušeny školy, cizinci byli vyhoštěni, cizí ambasády uzavřeny a jakákoliv zahraniční hospodářská nebo lékařská pomoc odmítnuta. Používání cizích jazyků bylo zakázáno, noviny a televize zrušeny, rádia a kola zabavena, pošta a telefony omezeny, osobní dokumenty zničeny, rodiny násilím rozděleny, kontakty s vnějším světem zpřetrhány, obětí se staly také etnické a náboženské skupiny, především muslimští Čamové.

Sebemenší přestupek se trestal smrtí. Stačil projev samostatného myšlení, zločinem byla i znalost cizího jazyka. Znakem nedostatečné převýchovy - a tedy prohřeškem - bylo i vlastnictví knihy nebo brýlí či jakéhokoliv osobního majetku kromě povolené misky a lžíce. K převýchově kambodžských obyvatel sloužily práce na „vražedných polích“. V prosinci 1978 zahájila vietnamská armáda invazi do Kambodže, aby ukončila přeshraniční útoky Rudých Khmerů. Phnompenh padl 7. ledna 1979 a Pol Pot byl sesazen. Se zbytky hnutí odešel do džungle a zahájil gerilový boj proti novým vládám. Zemřel v dubnu 1998.

Představitelé Kambodže a OSN v červnu 2003 podepsali dohodu o zřízení tribunálu pro bývalé vůdce Rudých Khmerů. Ten zatím odsoudil tři vedoucí představitele režimu - všechny k doživotí: prvním byl někdejší velitel věznice S-21 Kang Kek Ieu, loni v srpnu ho následovali hlavní ideolog Rudých Khmerů Nuon Chea a někdejší premiér Khieu Samphan, s nimiž začal v říjnu další proces, v němž jsou obžalováni ze zločinu genocidy. Spravedlnosti unikl bývalý šéf ozbrojených sil Rudých Khmerů Ta Mok. Tento jednonohý generál, který byl zadržován od března 1999, zemřel bez jakýchkoliv výčitek svědomí v červenci 2006. Další představitelé totalitního režimu Rudých Khmerů byli obžalováni letos v březnu, jedná se o buddhistickou jeptišku Im Cheam a bývalého velitele námořnictva Mease Mutha.

"To není sen" spojuje rodiny i po 40 letech (zdroj: ČT24)
Vydáno pod