Násilí pod rouškou zákona znovu žene Američany do ulic

New York – Další série kontroverzních úmrtí z rukou strážců zákona spustily novou vlnu demonstrací. Ve městech napříč USA se sešli ti, podle kterých policie před násilím nechrání, ale naopak je hlavním aktérem. Lidé upozorňují na přibývající sporné případy a tvrdí, že zejména vůči menšinám policisté stále měří dvojím metrem.

Demonstranti: Policie nestřeží zákon, ale překrucuje (zdroj: ČT24)

Jde o opakující se scénář: Za nejasných okolností usmrtí během vzájemné konfrontace bílý policista neozbrojeného černocha. Podle stovek demonstrantů prý nejsou množící se medializované případy náhoda, ale doklad policejní zvůle s rasovým podtextem. S takovým názorem lidé protestovali od San Francisca až po New York. Právě v metropoli východního pobřeží lidé v jednu chvíli dokonce blokovali provoz na Brooklynském mostu. „Chci jen zastavit policejní brutalitu proti Latinoameričanům a  černochům,“ uvedl jeden z newyorských demonstrantů.

S podobnými hesly se pochodovalo třeba v Los Angeles, Seattlu, Chicagu nebo Clevelandu. Na řadě míst se také zatýkalo – především v lokalitách, která z minulosti kontroverzní případy pamatují. Demonstrace následují poté, co se v minulém týdnu objevily dva poslední: střelba ve městě North Charleston či zabití muže v Oklahomě po nešťastné záměně paralyzéru s pistolí.

V prvním zmíněném případě policista Michael Slager podle videozáznamu natočeného náhodným kolemjdoucím opakovaně střelil prchajícího Waltera Scotta do zad, neboť padesátiletý černoch chtěl utéci a nereagoval na jeho výzvu k zastavení. Následně byl obviněn z vraždy.

Další úmrtí neozbrojeného černocha zažilo na začátku dubna město Tulsa ve státě Oklahoma. V tomto týdnu zveřejněný záznam ukazuje, že strážník očividně omylem použil pistoli místo elektrického paralyzéru, takzvaného taseru. I když policisté hodnotili incident jako nešťastnou nehodu, prokuratura strážníka obvinila z neúmyslného zabití.

I v minulosti se objevily další sporné případy, nejznámější loni ve Fergusonu ve státě Missouri a v New Yorku. Policisté ale nakonec nebyli obviněni. Incidenty se zabývalo ministerstvo spravedlnosti, ale také média a veřejní aktivisté. Ti řešili zejména podmínky, za jakých by policisté měli násilí použít.

Protesty proti kontroverzním zásahům policie
Zdroj: ČT24/ČTK/AP

Policie vs. pachatel – pravidla podle amerických stanov

Pravidla pro postup americké policie stojí v základu na jednoduché úměře: čím větší odpor pachatele, tím větší sílu mohou strážníci použít. Jsou ale zároveň nabádáni k tomu, aby použili minimální množství síly k zajištění vlastní ochrany a k přivedení pachatele do vazby.

Pokud je použití síly nebo zbraně nevyhnutelné, policista by měl:

  • být zdrženlivý s použitím síly na základě závažnosti trestného činu
  • minimalizovat zranění a respektovat zachování lidského života
  • zajistit v co nejbližší době lékařskou pomoc zraněnému
  • informovat v co nejbližší době blízké a příbuzné raněného

Podle zatýkacího postupu policista použije pouta nebo umístí možného pachatele do policejního vozu. I když policista téměř vždy sdělí, proč je dotyčný zatčen, nezavazuje ho k tomu žádné právo. Vše záleží na okolnostech.

Kdy může policista někoho zatknout:

  • pokud byl osobně svědkem kriminální činnosti
  • pokud se policista na základě okolností domnívá, že zatýká pachatele trestného činu
  • pokud má policista zatykač vydaný soudcem
Postup policie USA při zastavení vozu
Zdroj: ČT24