Babiš na newyorské burze: Lepší než dělat ministra

New York – Raději než ministra financí by Andrej Babiš dělal burzovního makléře. Tento dávný sen si připomněl při návštěvě Wall Streetu, kam zavítal v rámci téměř týdenní pracovní cesty po Spojených státech. Jejím hlavním cílem je podpora amerických investic v Česku i setkání se špičkami americké politiky. O střetu zájmů hovořil Babiš v New Yorku s Michaelem Bloombergem – miliardářem, který se stejně jako on dal na politiku.

„Byl to obrovský zážitek, seděl mezi kolegy jako řadový zaměstnanec. Nemá ani kancelář. Shodou okolností volal prezident Obama, tak jsme schůzku na chvíli přerušili,“ rekapituluje ministr schůzku s Bloombergem – bývalým trojnásobným newyorským starostou a nyní opět mediálním magnátem. Bloomberg přijal Babiše v úterý v newyorském sídle své agentury specializované na ekonomické zpravodajství, do jejíhož čela se vrátil loni po dvanáctileté pauze, kterou strávil ve vysoké politice.

Právě na téma střetu zájmů, jemuž se Bloomberg snažil předejít a kvůli němuž čelí Babiš v Česku kritice, spolu prý oba mediální podnikatelé mimo jiné hovořili. „Moji kolegové byli proti, jeho kolegové také, ale nakonec si nedal říct a odešel z vedení firmy a udělali nějaká pravidla. I v mých médiích je nějaký etický kodex,“ řekl Babiš, který na rozdíl od Bloomberga většinu svých médií zakoupil až po vstupu do politiky.

O střetu zájmů ve středu jednala i koaliční rada. Ta chce najít mechanismus, který upraví vztah mezi státními firmami a médii Andreje Babiše. (čtěte ZDE)

Na Bloombergovi prý správce české státní kasy zaujalo například to, že funkci starosty vykonával za plat ve výši jednoho dolaru nebo že ve firmě nemá žádná privilegia proti řadovým zaměstnancům. „Každý leden dělá novou závěť, to jsem ještě nestihl,“ poznamenal Babiš. Jednoho z desítky nejbohatších Američanů s majetkem odhadovaným časopisem Forbes v roce 2013 na 35 miliard dolarů prý pozval k návštěvě Česka, kde ještě nikdy nebyl.

S generálním tajemníkem OSN Pan Ki-munem pak mluvil Babiš o ochraně klimatu, ale i o tom, že se organizace potýká s nedostatkem peněz. Pan zároveň apeloval na to, aby Praha posílala na důležitá zasedání reprezentace na nejvyšší možné úrovni. „My tam máme dobrou pozici, my jsme dobrý plátce… Ale role OSN by se měla spíše posílit, protože dnes není taková, jak si kdysi svět představoval,“ řekl Babiš.

Velký dojem na českého ministra udělala návštěva newyorské burzy, kde byl přítomen úternímu začátku obchodování. Objevil tam prý i jednu firmu vlastněnou Čechy, která má však sídlo v Nizozemsku. „Kdysi jsem měl sen, že jsem to chtěl dělat, každý zná film Wall Street,“ prohlásil Babiš, který by prý před funkcí ministra roli burzovního makléře preferoval i dnes. „Když skončíte den, máte jasný výsledek. Určitě by mě to lákalo, jsem obchodník a vždycky jsem obchodoval a je to svět, který mě fascinuje.“

Andrej Babiš na Facebooku:
„Z vlastních peněz jsem zaplatil letenku a ubytování sobě a své ženě. Kdyby nám letenky a ubytování platil stát, tak by někdo zase psal, že se ženou parazitujeme na státu. Slíbil jsem, že nebudu stát daňové poplatníky ani korunu navíc, tak jako ty americké nestál bývalý starosta New Yorku Bloomberg.“

V New Yorku jednal ministr i se zástupci Hollywoodu o filmových pobídkách. „Podporuje to naši ekonomiku, podporuje to turistiku. Hlavně když přijedou známí herci, tak v podstatě za nimi jezdí turisté z celého světa,“ řekl Babiš, kterého doprovází manželka Monika a který si cestu částečně hradí z vlastních peněz. Vedle Wall Streetu navštívil i památník teroristických útoků z 11. září, kde jsou zapsána jména i dvou Čechů. S krajany se sešel v Českém domě v New Yorku.

Andrej Babiš je na týdenní cestě po USA (zdroj: ČT24)

Dnes Babiš zamířil do Washingtonu ke schůzkám s vrchním ekonomickým poradcem Bílého domu Jasonem Furmanem a republikánským šéfem rozpočtového výboru Sněmovny reprezentantů a neúspěšným kandidátem na viceprezidenta Paulem Ryanem. V příštích dnech by se měl setkat i s bývalou ministryní zahraničí Madeleine Albrightovou a zamířit do kalifornského Silicon Valley, kde se sejde se zástupci několika firem.