Obama vyškrtne Kubu ze seznamu zemí podporujících terorismus

Washington - Americký prezident Barack Obama oznámil Kongresu, že plánuje odstranit Kubu z listiny zemí podporujících terorismus. Jde o klíčový krok na cestě k normalizaci vztahů mezi oběma zeměmi a znovuotevření ambasád. Kongres má nyní 45 dnů na to, aby Obamovo rozhodnutí přezkoumal. Nečeká se však, že by záměr blokoval.

Obama Kongresu předal příslušné dokumenty, z nichž vyplývá, že je rozhodnutý Havanu ze společnosti zemí podporujících terorismus vymazat, napsala agentura AP. V poznámce pro zákonodárce šéf Bílého domu uvedl, že Kuba „za posledních šest měsíců neposkytla podporu mezinárodnímu terorismu a ujistila, že mezinárodní terorismus nebude v budoucnu podporovat“.

Komunistická Kuba se na seznam dostala v roce 1982 zejména kvůli podpoře baskické separatistické organizace ETA a kolumbijských povstalců z hnutí FARC (Revoluční ozbrojené síly Kolumbie).

Očekávalo se, že Obama tento krok oznámí minulý týden na celoamerickém summitu v Panamě, kde se poprvé po více než půlstoletí sešli k přímému jednání nejvyšší představitelé Spojených států a Kuby. Nicméně se tak nestalo.

Panamský prezident Juan Carlos Varela, prezident Kuby Raúl Castro a prezident USA Barack Obama na zahájení summitu v Panamě
Zdroj: Santiago Armas/ČTK/ZUMA

Spojené státy už dlouho neobviňují Havanu, že podporuje terorismus. Když Obama a jeho kubánský protějšek Raúl Castro loni v prosinci oznámili oteplení ve vzájemných vztazích, dal šéf Bílého domu najevo, že je ochoten Kubu ze seznamu zemí podporujících terorismus vyškrtnout.

Mluvčí Bílého domu John Earnest řekl, že vyřazení Kuby ze seznamu nemění nic na skutečnosti, že Spojené státy v řadě věcí s vládou v Havaně nesouhlasí. Komunistickému režimu Washington dlouhodobě vytýká například zacházení s disidenty. Spojené státy nyní obviňují z podpory globálního terorismu Súdán, Sýrii a Írán.