Při náletech v Jemenu prý zemřel vysoký vůdce tamní Al-Káidy

Saná - Radikálové z teroristické sítě Al-Káida v Jemenu oznámili, že při americkém náletu byl zabit jeden z jejich vysoce postavených vůdců Ibráhím Rubajš. Informovaly o tom dnes světové agentury s odvoláním na prohlášení teroristů, které zveřejnili na internetu.

Rubajš byl údajně jedním z hlavních ideologů Al-Káidy na Arabském poloostrově (AQAP), v jeho kázáních prý často zaznívala nenávistná prohlášení vůči Západu, zejména USA a Francii. Američané na jeho dopadení vypsali odměnu pět milionů dolarů (asi 130 milionů Kč). Při pondělním útoku amerického bezpilotního letounu zahynulo na jihovýchodě Jemenu celkem šest lidí.

Ibráhím Rubajš byl v roce 2006 propuštěn z věznice na americké základně Guantánamo na Kubě a poté se připojil k Al-Káidě v Jemenu. Byl považován za hlavního ideologa a duchovního poradce radikálů, veškerá jeho kázání byla velmi oblíbená.

Bezpečnostní situace v Jemenu se v posledních dnech neustále zhoršuje. Jemenští šíité loni v září obsadili metropoli Saná a postupovali pak dále na jih. Do konfliktu se koncem března vložila arabská koalice vedená Saúdskou Arábií, která se povstalce snaží zastavit. Chaosu v zemi využili právě teroristé z Al-Káidy k dalšímu postupu.