Navzdory úsilí diplomatů se na východě Ukrajiny bojuje

Kyjev/Berlín – Ukrajinská armáda i povstalci oznámili, že na východě Ukrajiny zesílily boje. Podle separatistů zaútočily vládní síly na Doněck, při boji použily těžké zbraně. Armáda si naopak stěžovala na porušování příměří separatisty a ostřelování svých pozic. Podle povstalecké agentury DAN se pod palbu dostala i skupina evropských pozorovatelů spolu se členy rusko-ukrajinské kontrolní mise. O situaci na Ukrajině jednali ministři zahraničí Ukrajiny, Ruska, Německa a Francie. Dohodli se na upřesnění minské dohody: má pokračovat stahování těžkých zbraní, nově s nimi odjedou i tanky, obrněná vozidla a další technika, na kterou se ujednání z Minsku původně nevztahovalo.

Ministři zahraničí Frank-Walter Steinmeier, Laurent Fabius, Pavlo Klimkin a Sergej Lavrov se sešli již popáté. Poslední berlínské jednání přineslo oproti těm předchozím hmatatelný výsledek v podobě prohlášení o potřebě uklidnit situaci na Ukrajině a také upřesnění minských dohod. „Máme obavy jednak proto, že na Ukrajině dochází k porušování příměří, i kvůli politickému vývoji, který dostatečně nepostupuje. Minské dohody musí být plně respektovány,“ zdůraznil francouzský ministr Laurent Fabius.

Boje na Ukrajině opět sílí

Berlínské jednání také zdůraznilo roli mise Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE). Od ní v posledních dnech přicházely špatné zprávy – v Doněcku znovu vypukly boje za použití těžkých zbraní. „Intenzivní ozbrojený střet probíhal za použití tanků, těžkého dělostřelectva, automatických granátometů nebo minometů. Od 9:30 do 15:00 jsme zaznamenali 1166 výbuchů dělostřeleckých a minometných granátů. Mise OBSE soudí, že zbraně s ráží větší než 100 mm byly použity na obou stranách,“ oznámili pozorovatelé. Kontroloři také upozornili, že nemají informace o trasách odsunu a o místech uskladnění stahovaných zbraní.

Ministři zahraničí Laurent Fabius (Francie), Pavlo Klimkin (Ukrajina), Frank-Walter Steinmeier (Německo) a Sergej Lavrov (Rusko)
Zdroj: ČTK/AP/Clemens Bilan

Podle minských dohod už měly být těžké zbraně daleko od bojové linie. Jejich zapojení do střetů ale kromě pozorovatelů opakovaně potvrzují Kyjev i povstalci. Podle tiskového střediska ukrajinské protipovstalecké operace porušili od neděle separatisté klid zbraní pětadvacetkrát. „K útokům nepřátel dochází téměř na všech místech fronty,“ řekl mluvčí armády Andrij Lysenko. Vzbouřenci naopak obvinili ukrajinskou armádu z útoku na Doněck, kde údajně zničila obytný dům. „Armáda u Doněcku pálí ze všech zbraní včetně těžkého dělostřelectva a tanků,“ napsala povstalecká agentura DAN. Vůdce samozvané Doněcké lidové republiky Alexandr Zacharčenko tvrdí, že se schyluje k ukrajinské ofenzivě. Andrij Lysenko uvedl, že v posledních 24 hodinách zahynulo na východě Ukrajiny šest ukrajinských vojáků a dalších dvanáct utrpělo zranění. Povstalci oznámili, že ztratili jednoho muže.

Povstalecká agentura DAN uvedla, že se v obci Šyrokyne nedaleko Mariupolu dostala pod palbu i skupina pozorovatelů OBSE a členů rusko-ukrajinské armádní kontrolní skupiny. Střelba vypukla v době průběhu prohlídky v Šyrokyně, skončila zhruba po půlhodině. Ze které strany frontové linie byla palba vedena, zprávy neupřesňují. Samotná střelba se obešla bez obětí. Ruský novinář, který skupinu doprovázel, však šlápl na minu a utrpěl těžké zranění.

Kiska: Rusko se snaží rozdělit EU

Rozštěpení Evropské unie je podle slovenského prezidenta Andreje Kisky cílem ruské strategie v ukrajinské krizi. „Jsme v období, kdy vidíme zřetelnou snahu Ruska oslabovat jednotu členských států Evropské unie,“ řekl prezident Kiska na konferenci o zahraniční politice. Unie podle něj reagovala nečekaně důrazně. „Schopnost Evropské unie aktivně reagovat na události na Ukrajině zaskočila mnohé mimo Unii, nebo dokonce překvapila,“ podotkl. Dodal, že státy EU musí zachovat jednotný postoj.

K podobnému závěru došel ve svém příspěvku na téže konferenci i slovenský premiér Robert Fico. Zopakoval však, že je proti obchodním sankcím, které na sebe uvalily EU a Rusko. „Takový přístup škodí všem. Neměli bychom se utěšovat, že Rusko trpí více, protože to tak vůbec nemusí být,“ řekl Fico. Dodal, že dostal „informace zpravodajského charakteru, že za porušování příměří stejnou mírou odpovídají obě strany“. Zdůraznil však, že se Slovensko od linie EU neoddělí. „Nikdy nepůjdeme proti jednotě mezinárodních organizací, především proti jednotě Evropské unie a Severoatlantické aliance,“ uvedl.

Hrozí krach minské dohody, obává se Steinmeier

Podle německého ministra Steinmeiera by se měla situace ubírat zcela opačným směrem, na konci mají být volby v povstaleckých regionech. „Pokud se tento proces zastaví, potom hrozí vykolejení minských dohod. Všechny strany tomu chtějí zabránit,“ podotkl Frank-Walter Steinmeier. Boje na východě Ukrajiny si od loňského dubna vyžádaly přes 6000 mrtvých.

Na berlínskou schůzku dnes a ve středu naváže jednání ministrů zahraničí zemí G7 v Lübecku. I na něm by se mělo hovořit o situaci na Ukrajině.