Jste hrdinové, promluvil Wilders k demonstrantům Pegidy v Drážďanech

Drážďany – Stoupenci Pegidy jsou hrdinové, kteří bojují za svobodné a demokratické Německo, řekl na večerní demonstraci tohoto hnutí v Drážďanech šéf nizozemské krajně pravicové Strany pro svobodu (PVV) Geert Wilders. Akce začala s půlhodinovým zpožděním. Organizátoři čekali rekordní účast 30 tisíc lidí, podle médií jich ale přišlo méně - mimo jiné kvůli blokádám ze strany odpůrců hnutí, kteří dnes rovněž vyšli do ulic. Televize n-tv odhadla počet demonstrantů na osm tisíc.

Vlastenečtí Evropané proti islamizaci Západu (Pegida) pořádají pravidelné pondělní protiislámské demonstrace od loňského podzimu. Nejvíc lidí přilákali v lednu, kdy se v Drážďanech sešlo 25 tisíc lidí. Po lednovém rozkolu v čele hnutí se ale počet demonstrantů výrazně snížil a podle policejních údajů už pak nikdy nepřesáhl sedm tisíc.

„Je pro mě čest dnes tu před vámi mluvit,“ promluvil Wilders k demonstrantům. „V mých očích jste vy všichni hrdinové a tleskám vám. Protože není nic špatného na tom být hrdí němečtí vlastenci. Není nic špatného na tom, aby Německo nadále zůstalo svobodné a demokratické. Není nic špatného na tom bránit naši židovsko-křesťanskou civilizaci. Je to naše povinnost,“ prohlásil. Kritizoval rovněž německou kancléřku Angelu Merkelovou a její vyjádření, že islám je součástí Německa. „Paní Merkelová, většina vašeho národa je toho názoru, že islám do Německa nepatří. Paní Merkelová, Nizozemsko, Německo a ostatní západní národy nejsou islámské země. Nechceme žádnou monokulturu, ale chceme, aby naše vlastní židovsko-křesťanská kultura byla vůdčí kulturou v našich zemích,“ řekl.

Geert Wilders: Příznivci Pegidy bojují za svobodné a demokratické Německo
Zdroj: ČTK/DPA/Jan Woitas

„Samozřejmě že všichni muslimové nejsou teroristé, ale většina teroristů jsou muslimové,“ uvedl rovněž Wilders, který měl i při vstoupení v Drážďanech pod oblečením neprůstřelnou vestu. Podle něj by Německo mělo povolovat přistěhování pouze lidem, kteří jsou ochotni se asimilovat. Vyzval také muslimy žijící v Německu, aby se vzdali islámu. „Osvoboďte se od okovů islámu. Opusťte islám a zvolte si svobodu,“ řekl. Účastníci demonstrace jej často přerušovali potleskem, naopak při zmínkách německých politiků zaznívalo bučení a pokřik „Merkelová musí pryč“ a „Vlastizrádci“.

Účast nedosahuje ohlášených 30 tisíc

Organizátoři chtěli posunutím začátku demonstrace umožnit příchod i těm odpůrcům islámu, kterým se odpoledne snažili zablokovat cestu aktivisté za otevřenou společnost. Podle televize ARD účast přesto nedosahuje ohlášených 30 000 lidí.

Drážďanská demonstrace Pegidy
Zdroj: Jens Meyer/ČTK/AP

Odpůrci Pegidy odpoledne uspořádali několik pochodů ulicemi saské metropole. Na svých transparentech označovali stoupence protiislámského hnutí za nacisty a volali po vstřícnosti vůči přistěhovalcům. Mezi několika tisíci demonstranty byl i předseda německých Zelených Cem Özdemir, k vidění byly také vlajky sociální demokracie (SPD). Na několika místech se odpůrci Pegidy pokusili zablokovat ulice vedoucí k místu protiislámské demonstrace, policie ale většině blokád zabránila. Do akce se zapojilo přes tisíc mužů zákona. Drážďanský správní soud také na žádost policie zakázal aktivistům za otevřenou společnost uspořádat demonstrace proti Pegidě v bezprostřední blízkosti místa shromáždění protiislámského hnutí, aby se zamezilo možným střetům.

Podle drážďanské policie se pochodů za otevřenou společnost zúčastnilo kolem 2500 lidí, dalších zhruba 500 lidí uspořádalo „spontánní demonstrace“ v ulicích vedoucích k místu shromáždění Pegidy. K fyzickému konfliktu mezi stoupenci a odpůrci Pegidy ale nedošlo, na některých místech na sebe pouze vzájemně pokřikovali nadávky.

Odpůrci Pegidy chtěli zabránit tomu, aby účast Wilderse na demonstraci způsobila další příliv stoupenců protiislámského hnutí. „Dnešek není dobrý den pro Sasko,“ prohlásil zemský ministr vnitra a kandidát CDU na primátora Drážďan Markus Ulbig. Také Pegida postaví počátkem června vlastní kandidátku - Tatjanu Festerlingovou.

Wildersovo vystoupení znamená pro Pegidu zlom: Donedávna vůdci hnutí tvrdili, že jim nevadí islám, ale extremismus. Teď si pozvali řečníka, který islám označuje za zvrhlou ideologii a srovnává Korán s Hitlerovým Mein Kampfem. Pegida přitvrzuje. Na začátku roku nevyšel pokus části lídrů hnutí zbavit se zakladatele hnutí Lutze Bachmanna, který mimo jiné označil uprchlíky za stádo dobytka. Bachmann je opět ve vedení, které naopak opustilo umírněné křídlo - a hnutí po prudkém propadu obliby opět sílí.

Vydáno pod