Kolona ruských motorkářů se chystá na Berlín, projedou i Českem

Moskva/Varšava – Ruský motorkářský klub „Noční vlci“ blízký ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi chystá spanilou jízdu z Moskvy do Berlína. Chtějí tak oslavit sovětské vítězství ve válce s nacistickým Německem. Projet mají také přes Česko a Slovensko – v Polsku už se ale na sociálních sítích šikují odpůrci Putinovy politiky, kteří slibují protesty proti „banditům z Ruska“.

Motorkáři odstartují z Moskvy 25. dubna. Toto datum nebylo vybráno náhodně - v ten den před 70 lety zahájila sovětská vojska přímý útok na Berlín. Z Moskvy se chtějí vydat přes Minsk a Vratislav do Brna, projet chtějí také Bratislavou, Vídní, Mnichovem a Prahou – svou jízdu pak chtějí ukončit 9. května v Berlíně položením květů k pomníku sovětských vojáků. 

Vůdce klubu Alexandr Zaldostanov (50), známý pod přezdívkou Chirurg, se už nechal slyšet, že trasu kvůli případným protestům nezmění. „Nejedeme k Polákům na návštěvu, naším cílem je Berlín. Jaká bude akce proti nám, taková bude i naše reakce,“ řekl polskému rozhlasu. Zdůraznil, že kvůli „provokatérům“, představujícím jen malou část polské společnosti, se ruští motorkáři nezřeknou své jízdy. „Budeme si jen dělat své a ať se ani nepokoušejí nám překážet,“ varoval.  

Noční vlci jsou nejstarší ruský motorkářský klub a oslavy Dne vítězství pořádají každý rok. Označují se sice za apolitickou organizaci, nicméně se netají sympatiemi a podporou ruského prezidenta Putina, který s nimi udržuje kontakt. Po anexi Krymu ruský prezident vyznamenal některé členy klubu, kteří na poloostrově „hlídkovali“ a údajně i pacifikovali ukrajinské aktivisty.