V nevadské poušti nalezeny trosky Fossettova letadla

Los Angeles - Ve východní Kalifornii byl nalezen vrak letadla, které patřilo americkému milionáři a dobrodruhovi Stevu Fossettovi. Potvrdila to dnes americká policie, jeho ostatky ale záchranáři neobjevili. Fossett je nezvěstný již rok poté, co zmizel při letu nad pouští v sousední Nevadě. Letos v únoru byl úřady prohlášen za mrtvého. Vrak letadla nalezli členové záchranného leteckého týmu nedaleko místa domnělé havárie.

Policejní mluvčí označil havárii letadla za natolik závažnou, že „velmi pochybuje o tom, že by z ní někdo dokázal vyváznout živý“. Dále řekl, že letoun čelně narazil do hory a rozpadl se. Jeho motor dnes pátrací týmy našly sto metrů od trosek. Záchranný tým trosky letadla lokalizoval ve středu ze vzduchu. Nyní začne pátrání po Fossettových ostatcích a úřad pro bezpečnost v dopravě NTSB se bude snažit zjistit, proč a jak se nehoda stala.

Vrak leží ve výšce 3000 metrů, západně od města Mammoth Lakes v blízkosti pohoří Sierra Nevada a nedaleko hranic Kalifornie a Nevady. Je to nedaleko místa, kde bylo v úterý objeveno několik osobních věcí včetně svetru a pilotního průkazu, které patřily Fossettovi. V pustině jen 160 kilometrů od letiště, ze kterého Fossett odstartoval, náhodou jeden turista narazil na jeho doklady. Neúspěšně se pokusil spojit s Fossetovou rodinou, nález proto předal úřadům.

Letos čtyřiašedesátiletý Steve Fossett zmizel 3. září 2007, kdy se nevrátil z krátkého vyhlídkového letu nad nevadskou pouští. Pátrání po známém Američanovi bylo oficiálně ukončeno začátkem letošního roku, několik lidí se však rozhodlo, že po Fossettovi budou pátrat sami.

Dosud nevysvětlené zmizení stroje s pilotem vyvolává řadu nejasností. Někteří namítají, že Fossett vše zinscenoval a někde se ukrývá. Jeho rodina to však popírá a s osudem svého člena v nehostinné krajině je již smířena.

Fossett má na kontě 116 rekordů v pěti sportovních disciplínách, 60 z nich nebylo dosud překonáno. Vylezl na čtyři stovky hor, přeplaval kanál La Manche, zvládl i rallye Paříž-Dakar a se psím spřežením se zůčastnil 1800kilometrového závodu na Aljašce. V roce 2002 jako první sám obletěl zeměkouli v balonu bez mezipřistání. V roce 2005 podnikl v letadle první sólový oblet Země bez mezipřistání a bez doplnění paliva. Další rekordy Fossett drží v letu vzducholodí, v bezmotorovém létání a v jachtingu.