Clintonová zřejmě v neděli oznámí kandidaturu na prezidentku

Washington - Bývalá první dáma USA a exministryně zahraničí Hillary Clintonová má v neděli oznámit svou kandidaturu v prezidentských volbách, které se uskuteční v listopadu 2016. Demokraté si tak chtějí udržet Bílý dům, Barack Obama už totiž potřetí kandidovat nemůže a Clintonová zřejmě nebude mít ve straně v boji o nominaci vážnějšího konkurenta. Kandidaturu by prý měla oznámit prostřednictvím sociálních sítí. Informoval o tom newyorský deník Daily News s odvoláním na zdroj z okolí Clintonové.

Clintonová podle newyorského listu pravděpodobně svůj úmysl kandidovat oznámí prostřednictvím videa a sociálních sítí. Její kandidatura se všeobecně očekává, šance na úspěch v boji o Bílý dům jsou navíc považovány za poměrně vysoké. Sama Clintonová už loni potvrdila, že o kandidatuře za demokraty uvažuje. Kdyby uspěla, stala by se první zástupkyní něžného pohlaví v této prestižní funkci.

  • Hillary Clintonová (3. března 2015): "Myslím, že byste všichni chtěli jednou vidět v čele Spojených států prezidentku."

Skutečnost, že zájem o nominaci oznámí na internetu, považují analytici za snahu oslovit mladé voliče, jejichž podporu Clintonová nezbytně potřebuje. Britský list The Guardian upřesnil, že exministryně zahraničí svou kandidaturu oznámí na Twitteru. V minulém souboji o Bílý dům Clintonová prohrála zápas s Barackem Obamou mimo jiné i právě proto, že nynější hlavě státu se podařilo využít ke kampani sociální sítě.

Clintonová vede v průzkumech na plné čáře

Jako šéfka diplomacie měla sedmašedesátiletá politička jen malý kontakt s americkou veřejností, a tak se nyní podle politologů bude snažit oslovit řadové Američany. V táboře demokratů vážného soupeře nemá, a to i navzdory aféře s používáním soukromého e-mailu k úřední korespondenci. V médiích se dále objevují jména viceprezidenta Joea Bidena nebo guvernéra státu Maryland Martina O'Malleyho.

Podle průzkumů má Clintonová v preferencích náskok i před republikánskými kandidáty. Z jejich řad oznámili kandidaturu senátoři Rand Paul a Ted Cruz. S jistotou se očekává, že se k nim připojí floridský guvernér Jeb Bush, bratr někdejšího prezidenta George Bushe mladšího, případně i charismatický guvernér státu New Jersey Chris Christie, který se proslavil při záchraně lidí postižených hurikánem Sandy.