Obama odsoudil terapie, které mládež nutí k heterosexuální orientaci

Americký prezident Barack Obama odsoudil nucené psychiatrické terapie, které mají mládež s menšinovou sexuální orientací přivést k heterosexualitě. Reagoval tak na petici, která vznikla poté, co sedmnáctiletý transsexuál kvůli tomuto „léčení“ spáchal sebevraždu.

Obama odsoudil terapie, které mají léčit sexuální minority (zdroj: ČT24)

Křesťanští rodiče transsexuála Joshuu A. odmítli přijmout fakt, že jejich dítě se cítí být ženou uvězněnou v mužském těle. V rámci opatření, kterými chtěli potomka napravit, byla mimo jiné i křesťanská terapie. Joshua nakonec v 17 letech spáchal loni v prosinci sebevraždu. „Odpočívat v míru budu moci jedině tehdy, když jednoho dne nebude s transsexuály zacházeno jako se mnou,“ uvedl v dopise na rozloučenou. „Moje smrt musí k něčemu být. Napravte společnost, prosím.“

Proti terapeutickým praktikám se následně zvedla vlna nevole a s ní i petiční akce, která žádala o ukončení této praxe. Petici s podpisy více než 120 tisíc lidí následně předali přes oficiální kanál Bílého domu We the People americkému prezidentovi. Portál zaručuje, že se předloženými návrhy budou úřady zabývat, pokud je podpoří nejméně 25 000 lidí.

„Sdílíme vaše obavy z možných zničujících dopadů (těchto postupů) na životy transsexuální, homosexuální či bisexuální mládeže. Protože součástí našeho úsilí je ochrana americké mládeže, tato administrativa podporuje snahy zakázat tyto terapie pro nezletilé,“ uvedl Bílý dům v odpovědi na petici.

Konzervativní státy chtějí terapie ochránit zákonem

Zmíněné terapie, jejichž součástí jsou mimo jiné i modlitby či poradenská sezení, již zakázaly americké státy Kalifornie a New Jersey. Ačkoli Obamův úřad výslovně nevyzval Kongres, aby v této záležitosti jednal, prohlášení obhájci práv sexuálních menšin uvítali, neboť ho vnímají jako jasnou prezidentovu podporu. Některé konzervativní státy, jako je například Oklahoma, totiž zvažují, že pomocí zákonů tyto praktiky naopak ochrání.

Američtí homosexuálové častokrát tají sexuální orientaci před zaměstnavateli. „Nemá to smysl, aby miliony našich spoluobčanů vstávaly a šly do práce se strachem, že mohou ztratit zaměstnání kvůli tomu, že jsou homosexuálové, bisexuálové a transsexuálové,“ prohlásil Obama.

Obhájci terapeutických postupů, mezi nimiž jsou různé konzervativní spolky či věřící lékaři, tvrdí, že homosexualitu či jiné menšinové sexuální preference je možné vyléčit. Kritici to ale odmítají a tvrdí, že pokus o léčbu může naopak vážně poškodit duševní zdraví dětí, které již tak trpí, když se musí se svou orientací vyrovnat a když se to rozhodnou oznámit rodině.