Na krádež šperků za miliardy v Londýně nikdo kvůli svátkům nepřišel

Londýn - Šperky, které o víkendu v londýnské úschovně klenotů Hatton Garden ukradli neznámí lupiči, měly hodnotu asi 200 milionů liber (kolem 7,5 miliardy korun), odhadl bývalý velitel zásahové brigády Scotland Yardu. Policie zjistila až v úterý, že o Velikonocích někdo odnesl obsah 300 z celkových 600 trezorových skříněk úschovny v honosné čtvrti britské metropole.

V Londýně byly ukradeny šperky za miliardy (zdroj: ČT24)

Většinu těchto skříněk používají místní početní klenotníci a další profesionálové v obchodu s diamanty a dalšími vzácnými kameny a kovy. Lupiči se k nim dostali pomocí těžké techniky, kterou prorazili stěnu z výtahové šachty do trezorového sálu. Předtím dokázali vyřadit z provozu sofistikovaný bezpečnostní a poplašný systém objektu, uvedl list The Daily Telegraph. Právě kvůli způsobu provedení místní média přirovnala krádež ke scénářům hollywoodských lupičských filmů.

Odborník na diamanty Lewis Malka řekl, že je těžké zjistit či odhadnout cenu ukradených věcí ze soukromých schránek. Jedná se podle něj ale určitě o statisíce liber. Bývalý policejní velitel Roy Ramm odhaduje lup na zhruba 200 milionů liber. Domnívá se ale, že skutečnou částku se pravděpodobně veřejnost nikdy nedozví. Někteří majitelé podle něj totiž nebudou chtít veřejně přiznat, co všechno měli uschováno.