V táboře pod náporem IS musí podle syrské vlády zasáhnout vojáci

Damašek - Situaci v uprchlickém táboře Jarmúk u Damašku bude podle syrské vlády nutné řešit vojensky. Radikálové z Islámského státu tábor napadli začátkem dubna. OSN už požádala o ochranu 18 tisíc lidí, kteří na území tábora stále jsou.

V táboře, který byl založen roku 1957, žilo původně až 160 tisíc lidí. Palestinské skupiny, které mají v táboře své zástupce, se dohodly, že do syrského konfliktu nebudou zasahovat a zůstanou neutrální. Zakročit se proto chystá vláda v Damašku. „Nejdůležitější je dostat odtud ozbrojence a teroristy. Vojenské řešení je nezbytné a nezvolil si je stát, ale ti, kteří tábor napadli,“ řekl po setkání s palestinskou delegací OSN ministr syrský pro národní usmíření Alí Hajdar.

Většina palestinských skupin zastoupených v Jarmúku byla proti režimu prezidenta Bašára Asada. Hlavní frakcí je odnož palestinského Hamasu Aknáf Bajt al-Makdis, která podporuje syrskou opozici. Některé menší palestinské skupiny se ale v poslední době obracejí spíš k syrské vládě. Otevřeně ji podporuje například Lidová fronta pro osvobození Palestiny-hlavní velení.

IS obsadil velkou část část syrského území na severu, ale do takové blízkosti Damašku se dostal poprvé. Pokud by chtěl postupovat do hlavního města, musel by se probít severními částmi rozsáhlého Jarmúku, jež střeží syrská armáda.

Obyvatelé tábora tvrdí, že armáda už proti IS bojuje a používá k tomu tak zvanou sudovou munici, která zabíjí také civilisty. Jeden z uprchlíků řekl agentuře AFP, že tábor vždy připomínal spíš věznici, ale teď je situace neudržitelná. „Jednoho z mých sousedů sudová bomba zabila. Přinesli jsme jeho tělo po kusech,“ řekl. Na okrajích tábora prý jsou odstřelovači a jeden z nich zabil v úterý dvanáctileté dítě.

Zástupce UNWRA Pierre Krahenbuhl řekl, že situace v Jarmúku je horší než kdykoli předtím a že tamním obyvatelům jde o holé přežití. Podle syrské opozice boje v táboře nepřežily nejméně čtyři desítky lidí.