V Charkově zatkli ruskou sabotérku, rebelové propustili vojáky

Charkov – Situace v Donbasu se opět vyhrocuje, oznámil mluvčí ukrajinské armády Andrij Lysenko. Rebelové prý opět ostřelují pozice vládních sil z těžkých zbraní. Za poslední den byli zraněni dva vojáci. Rebelové na druhou stranu propustili 16 vojáků, kteří padli do zajetí při bojích o město Debalceve. Ukrajinské úřady mezitím zatkli Rusku, která měla koordinovat akce sabotérů v Charkovské oblasti.

V noci to vřelo ve druhém největším ukrajinském městě Charkově. Výbuch tam poškodil stožár s ukrajinskou vlajkou i okna nedaleké školy. Oběti nejsou hlášeny. „Výbuch se vyšetřuje jako teroristický čin,“ oznámila mluvčí místní prokuratury. Terčem dalších nočních výbuchů se staly železniční tratě, ale podle policie se také obešly bez obětí.  

  • Kyjev tvrdí, že se Rusko snaží situaci v Charkově destabilizovat. Ve městě sídlí několik leteckých továren i podnik na výrobu tanků.   

Ukrajinská tajná služba SBU mezitím oznámila, že zatkla ruskou občanku a současně „ministryni státní bezpečnosti“ proruské Doněcké lidové republiky. Pětačtyřicetiletá žena, zvaná jen jako Tereza, je podezřelá, že koordinovala „skupiny sabotérů“ v Charkovské oblasti. Při domovní prohlídce prý vyšetřovatelé nalezli podomácku zhotovené bomby a vojenské vybavení.   

Ukrajinské bezpečnostní síly zadržely koncem února skupinu osob podezřelých z účasti na útoku na demonstraci přívrženců prozápadního režimu v Charkově. Ten si vyžádal čtyři mrtvé. Akci na počátku narušila silná exploze, která bezprostředně připravila o život dva lidi. Později zraněním podlehli patnáctiletý chlapec a osmnáctiletý student.  

SBU po události zadržela čtyři osoby, které označila za pachatele. Útočníci prý jednali podle instrukcí, jež dostali i se zbraněmi po svém výcviku v Rusku. Později následovalo zatčení dalších pěti lidí, údajně včetně organizátora a přímých vykonavatelů útoku.