Závěrečné řeči u soudu s útočníkem z Bostonu: Chtěl potrestat USA

Boston – Příčinou pumového útoku na bostonském maratonu v roce 2013 byla podle žalobce snaha potrestat Spojené státy. Státní zástupce Aloke Chakravarty to řekl v závěrečné řeči procesu s Džocharem Carnajevem, který je obžalován jako spolustrůjce útoku. Jeho bratr Tamerlan, který se na útoku rovněž podílel, zahynul při přestřelce s policií. Obžaloba žádá pro Džochara Carnajeva trest smrti podle zvláštního zákona, který umožňuje udělit ho navzdory masachusettské legislativě, která absolutní trest zrušila.

Jedenadvacetiletý Džochar Carnajev je obžalován ze 30 činů. Podle žalobce by měl být popraven. „Obžalovaný si myslel, že jeho hodnoty jsou důležitější než lidé kolem něho. Chtěl probudit mudžáhidy, svaté válečníky,“ řekl Aloke Chakravarty. „Chtěl terorizovat tuto zemi. Chtěl potrestat Ameriku za to, co dělá jeho lidem,“ dodal. Jedním z důkazů proti Carnajevovi je poznámka, kterou si napsal, když se skrýval před policií: „My, muslimové jsme jedno tělo. Když ublížíte jednomu z nás, ublížíte nám všem.“ Expert na terorismus Matthew Levitt poznámku označil za obdobu extremistických spisů nalezených v Carnajevově počítači.

Absolutní trest by mohl Carnajev dostat, protože byl obviněn na základě federálního zákona, který umožňuje u obzvláště závažných případů přesahujících rámec jednotlivých států jeho udělení. Soud se přitom koná ve státě Massachusetts, který trest smrti zrušil před 30 lety.

Obhájkyně Judith Clarkeová se snaží vyřčení trestu smrti zabránit. V závěrečné řeči zopakovala, že hlavou útoku byl zastřelený Tamerlan Carnajev – upozornila, že podle důkazů, které soud dostal, právě on vyrobil bombu a také zavraždil policistu. Tamerlan Carnajev podle obhajoby bratra silně ovlivňoval a možná i zastrašoval. Clarkeová přitom zdůraznila, že její klient svoji vinu přiznává. „Neexistuje žádná omluva. Nikdo se o žádnou nesnaží. Umístění bomby na bostonském maratonu před jedním rokem a 51 týdny byl nesmyslný čin,“ řekla Judith Clarkeová.

FAKTA O ATENTÁTU V BOSTONU:

15. dubna 2013 ve 14:45 místního času explodovaly v cíli mezinárodního maratonu v americkém Bostonu dvě amatérsky vyrobené bomby ukryté v černých pytlích zhruba 100 metrů od sebe; stalo se tak zhruba dvě hodiny poté, co cílovou páskou proběhl vítěz. Nálože tvořily tlakové hrnce obsahující velké množství kuličkových ložisek, která měla zasáhnout co nejvíce lidí.

- V důsledku explozí zemřeli tři lidé včetně osmiletého chlapce a 264 osob bylo zraněno, z toho 17 lidí bylo v kritickém stavu. Maratonu se zúčastnilo na 27 000 lidí a dalšího půl milionu běhu přihlíželo. Nikdo z 13 českých běžců nebyl zraněn.

- Bezprostředně po explozích bylo kvůli možnému riziku dalších výbuchů evakuováno několik budov, v oblasti nad místem explozí vyhlásil úřad regulující dopravní lety dočasný zákaz letů. Kvůli explozím zrušila bostonská radnice některé plánované zábavní či sportovní podniky. Neuskutečnilo se například utkání severoamerické NHL mezi týmy Boston Bruins a Ottawa Senators, svůj koncert zrušil bostonský symfonický orchestr.

- Americký prezident Barack Obama označil útok za teroristický čin a americká FBI pár dní po tragédii zveřejnila fotografie dvou mužů podezřelých z atentátu a požádala veřejnost o pomoc s jejich identifikací.

- Při honičce na bostonském předměstí 19. dubna 2013 zastřelili policisté jednoho z údajných pachatelů útoku, druhý byl na útěku. Šlo o bratry čečenského původu Džochara a Tamerlana Carnajevovy, kteří v USA žili několik let. Mrtvým byl šestadvacetiletý Tamerlan. Podezřelí na útěku zabili člena ostrahy Massachusettského technického institutu (MIT) v Cambridge. O den později byl Džochar Carnajev policisty dopaden, když se skrýval v lodi na dvoře jednoho z domů na bostonském předměstí Watertown, a ve vážném zdravotním stavu byl převezen do nemocnice.

- Carnajev byl na nemocničním lůžku obviněn z použití zbraně hromadného ničení a zlovolného ničení majetku s následkem zabití. Prohlásil, že se necítí být vinen, a podle amerického vládního zdroje řekl, že útok byl pomstou za americkou invazi do Afghánistánu a Iráku. Spolu s bratrem prý plánoval také útok na newyorské Time Square.

- Soudní proces s Carnajevem začal formálně 5. ledna výběrem poroty. Celkem 17 z 30 bodů obžaloby umožňuje vynést v případě usvědčení trest smrti.

Vydáno pod