O Jemenu jednala Rada bezpečnosti, Rusko chce prosadit příměří

Saná – Kvůli saúdskoarabským náletům na pozice šíitských povstalců v Jemenu se sešla Rada bezpečnosti Organizace spojených národů. Jednání svolalo Rusko, které chce prosadit příměří pro evakuaci zahraničních civilistů a diplomatů z Jemenu a zajištění přístupu humanitární pomoci.

Do Jemenu se již tři dny marně pokouší dovézt humanitární pomoc Mezinárodní výbor Červeného kříže (MVČK). Dosud ale nedostal povolení. Podle ruského návrhu by ho měla zajistit rezoluce RB OSN. Měla by se také otevřít možnost z bombardované země uniknout zahraničním diplomatů a civilistům.

Červený kříž chce také do přístavního města Adenu, ke kterému se blíží fronta, poslat loď se skupinou chirurgů. „Naše dodávky jsou stále zablokované a situace je čím dál horší. V Jemenu lidé umírají každou hodinu a my k nim nutně potřebujeme dostat tuto pomoc,“ řekla mluvčí MVČK Sitara Jabeenová.

Podle OSN zahynulo v posledních dvou týdnech v Jemenu více než 500 lidí. Ačkoli se bombardováním okolí Saná, která padla do rukou povstalců, zabývá Rada bezpečnosti, nálety pokračují. V noci na sobotu byla při leteckém útoku na vojenskou základnu u metropole zasažena i blízká vesnice, kde zemřeli tři dospělí a šest dětí.

V Jemenu v posledních měsících eskalovalo napětí mezi vládními silami a šíitskými povstalci Husíi. Poté, co obsadili hlavní město, zahájila koalice arabských států vedená Saúdskou Arábií nálety na jejich pozice. Z chaosu vyvolaném boji těží teroristé z Al-Káidy, kterým se tento týden podařilo částečně obsadit jihojemenský přístav Mukallá, zaútočila na místní věznici, osvobodila z ní 300 lidí, vyloupila banku a zapálila televizní studio.