KLDR se s manévry USA nesmíří. Odpálila do moře další čtyři rakety

Soul - Severní Korea odpálila do moře u svého západního pobřeží čtyři rakety krátkého doletu. Reagovala tak na další z vojenských manévrů Jižní Koreje a Spojených států. Už v polovině března odpálila KLDR střely země-vzduch a na operaci údajně osobně dohlížel severokorejský vůdce Kim Čong-un.

Washington a Soul trvají na tom, že při společném cvičení jde o čistě obranné manévry. Pchjongjang je pravidelně provází zostřenou rétorikou a obviněním, že jde o nácvik invaze do KLDR.

Cvičení Key Resolve začalo 2. března a účastnilo se ho zhruba 10 tisíc jihokorejských a 8600 amerických vojáků; šlo ale o převážně počítačově simulované cvičení probírající různé scénáře možných konfliktů.

Rezoluce OSN KLDR zakazují jakékoli zkoušky balistických raket a kvůli nerespektování OSN uvalila na KLDR sankce. Jihokorejské ministerstvo obrany v této souvislosti varovalo, že se Pchjongjang pokouší vyvolat „bezpečnostní krizi“.

Severní a Jižní Korea jsou technicky ve válečném stavu od konfliktu v letech 1950 až 1953, který skončil jen podpisem příměří. Překážkou pro mírovou smlouvu je požadavek Pchjongjangu ji uzavřít přímo s USA, protože jihokorejskou vládu neuznává. Washington to ale odmítá s tím, že dohodnout se musejí oba korejské státy.

Vydáno pod