Předvolební debata v Británii byla bez jasného vítěze

Londýn – Čtvrteční večerní televizní debata lídrů největších politických stran před květnovými volbami v Británii neměla jasného vítěze. Čtyři průzkumy veřejného mínění totiž přinesly čtyři různé výsledky. Volby se v Británii konají 7. května.

Ve čtvrtek večer měli britští voliči jedinečnou příležitost sledovat ve společné debatě jak dva vůdčí oponenty Davida Camerona (Konzervativní strana) a Eda Milibanda (Labouristická strana), tak dohromady zástupce hned sedmi stran. Na BBC připomněli, že ještě před pěti lety se zdálo, že zájem voličů se bude vždycky rozdělovat mezi tři subjekty, které se účastnily televizních debat. Nyní se jejich počet rozrostl na sedm a tři z nich zastupovaly ženy. Televiznímu střetnutí premiéra Davida Camerona s šesticí politických soupeřů dominovala ekonomická témata a otázka přistěhovalectví. Cameron tak ve čtvrtek vedle jiného slíbil, že pokud bude opět zvolen, zajistí „řízenou a rozumnou“ imigrační politiku. Jeho plány na snížení přistěhovalectví z EU ale jako neúčinné označil šéf UKIP Nigel Farage, jehož strana brojí proti migraci. V současnosti činí migrační přírůstek zhruba 300 tisíc osob ročně. Cameron již dříve přislíbil snížit toto číslo na desítky tisíc.

Žádnému z lídrů se nicméně nepodařilo dosáhnout hranice, která by znamenala jasný náskok nad ostatními debatéry. Podle jednoho z bleskových průzkumů zveřejněných ihned po skončení dvouhodinové ostře sledované debaty zvítězila šéfka separatistické Skotské národní strany Nicola Sturgeonová. Další průzkum přisoudil těsné vítězství opozičnímu labouristovi Edu Milibandovi, třetí z průzkumů současně Cameronovi, Milibandovi a protievropské Straně nezávislosti Spojeného království (UKIP) a čtvrtý postavil na první místo současně Camerona a Milibanda.

Výsledky průzkumu společnosti ComRes pro televizní společnost ITV ale ukázaly, že 40 procentům diváků se Cameron zdál být tím, kdo je nejvíce schopen vést Británii. U Milibanda bylo stejného názoru 28 procent oslovených. Deník The Daily Telegraph shrnul debatu tak, že zatímco pro Milibanda šlo o neúspěch, outsideři voleb zazářili. O dovednosti zástupců stran, kterým volební průzkumy nedávají velké šance na vítězství, píšou i noviny Times, které ocenily hlavně Farage a Sturgeonovou.

Sociologická šetření zatím ukazují, že obě největší strany, Cameronovi konzervativci a Milibandovi labouristé, mají šanci získat zhruba stejné množství hlasů. Po volbách by tak ani jeden z nich neměl šanci na sestavení jednobarevné vlády.