Za pádem MH17 mohl stát ruský agent, vyplývá prý z odposlechů

Amsterdam - Z odposlechů telefonních hovorů prý vyplývá, že za tragédií letu MH17 mohl stát ruský agent Sergej Petrovskij. Informoval o tom nizozemský zpravodajský server NRC s odkazem na zjištění ukrajinských a nizozemských vyšetřovatelů. V odposleších se mimo jiné hovoří o přesunu raketového systému BUK. Nizozemský generální prokurátor hovoří o „autentických nahrávkách“, jež byly prozkoumány „skrz naskrz“.

  • Mezinárodní vyšetřovací tým zabývající se havárií malajsijského boeingu na Ukrajině se před pár dny prostřednictvím videa obrátil na možné svědky přesunu raketového systému BUK - žádá je o informace. Nejpravděpodobnějším scénářem je, že letadlo bylo sestřeleno raketou země–vzduch z Doněcké oblasti ovládané separatisty. Video shrnuje údajnou cestu raketového systému BUK na korbě tahače značky Volvo východní Ukrajinou.  

Prokurátor Fred Westerbeke novinářům oznámil, že vyšetřovatelé řádně prostudovali odposlechy telefonických rozhovorů, které byly v kritické době vedeny v prostoru katastrofy. Řada z nich se už dříve v médiích objevila. Westerbeke žádné jméno hovořících neuvedl, prohlásil ale, že jde o „autentické rozhovory separatistů“.  

Ukrajinská kontrarozvědka SBU podle nizozemských novinářů zjistila, že jedním z mužů, jejichž slova odposlechy zachycují, je právě Petrovskij, donedávna generálmajor ruské vojenské rozvědky GRU. V konverzaci používal krycí jméno Chmuryj. 

Odposlechy: Nahrávka ukrajinské SBU k tragédii MH17 (zdroj: ČT24)

Podle Kyjeva loni v dubnu ruskou špionážní agenturu opustil a připojil se k východoukrajinským povstalcům. Byl údajně zástupcem tehdejšího doněckého „ministra obrany“ Igora Girkina-Strelkova. 

Z odposlechů vyplývá, že Petrovskij může být v rámci vyšetřování klíčovou postavou. Byl to údajně právě on, kdo zařídil dopravu raketového systému BUK do Doněcku a odtud pak na frontu. „Není to třeba skrývat, bude to tam hned,“ říká Petrovskij alias Chmuryj do telefonu. „Je to to, co si myslím, že to je?“ ptá se. „Jo, jo, je to BUK,“ odpovídá mu muž s nazývaný Buryat. Z vyšetřování už přitom dříve vyplynulo, že MH17 byl sestřelen pravděpodobně právě pomocí BUKu.

Rebelové využívají ukrajinskou GSM síť - získat záznamy hovorů je snadné. V posledních měsících SBU nahrála velké množství těchto rozhovorů na YouTube. Záznamy Petrovského hovorů lze proto nalézt i tam. Ruský zpravodajský důstojník je zřejmě slyšet i na nových záznamech zveřejněných v pondělí státním zastupitelstvím. Z odposlechů vyplývá, že BUK byl po havárii převezen do Ruska. Dohlížet měla na akci skupina mužů vedených někým, koho Rusové nazývají Knihovník.

Tragédie MH17
Zdroj: ČT24/ČTK/SCANPIX SWEDEN// AA / TT

Boeing 777 havaroval poblíž východoukrajinské obce Hrabové 17. července 2014. Všech 298 pasažérů zahynulo, 196 z nich byli Nizozemci. Někteří novináři už dříve hovořili o účasti Ruska. Podle investigativců z Bellingcatu byla raketa BUK - vyfocená a natočená 17. července v okolí místa havárie - součástí ruského konvoje nacházejícího se nedaleko hranic s Ukrajinou. 

Moskva vinu popírá, letadlo prý sestřelila ukrajinská stíhačka

Nizozemsko vede mezinárodní tým vyšetřovatelů, k němuž se připojila i Austrálie, Belgie či Malajsie. Vzhledem k napjatým vztahům s Ruskem jde o citlivou záležitost. Moskva totiž jakoukoli účast na nehodě odmítá a tvrdí, že MH17 pravděpodobně sestřelila ukrajinská  stíhačka. I tento scénář je podle Úřadu pro organizovaný zločin stále ve hře. Nizozemsko proto oficiálně požádalo Moskvu o důkazy týkající se havárie.

Neviděli jste BUK? ptají se vyšetřovatelé letu MH17 (zdroj: ČT24)