Jaká je cena života? Nejvyšší odškodnění dostanou Američané

Pozůstalí po obětech tragédie letu Germanwings 9525 již dostali od aerolinek dílčí odškodnění. Germanwings tak reagovaly na pravidla Evropské unie, která nařizují odškodnit neprodleně. Podstatnou část náhrady za ztracené blízké ale teprve dostanou. Výše náhrady přitom může být různá. Podstatná jsou pravidla zemí, odkud oběti pocházely, situaci ale může změnit například také nákup letenky u zahraničního prodejce. Podle odhadů ale Germanwings, resp. skupina Lufthansa, do které nízkonákladový dopravce patří, zaplatí v přepočtu až 9 miliard korun.

Deník The New York Times upozornil, že při odškodnění příbuzných bude rozhodující roli hrát státní příslušnost obětí nehody airbusu ve Francii. Znamená to, že pozůstalí po Němci dostanou v přepočtu zhruba 33 milionů korun, Britové 41 milionů, u Američanů ale půjde až o 112 milionů korun. Situace je však ještě komplikovanější vzhledem k dalším pravidlům. V modelovém případě, kdy by v letadle zahynul Čech, který by si koupil letenku na rakouském serveru, mohl by žádat o odškodnění buď podle práva českého nebo rakouského, ale také španělského (ze Španělska airbus startoval), francouzského (ve Francii havaroval) či německého (v Německu sídlí dopravce).

Vzhledem k nejasnostem a možné nespokojenosti pozůstalých lze očekávat, že některé případy skončí u soudu. „Nejlepší je domluvit se, ale v těchto případech bývá domluva horší, protože nedohoda účastníků je na výši odškodnění,“ řekl předseda Obvodního soudu pro Prahu 7 Ladislav Hejtmánek.

Odškodnění: 10 milionů na život Čecha

V uvedeném modelovém případě, kdy by byl mezi oběťmi Čech a pozůstalí se rozhodli žádat o odškodnění podle českého práva, měli by v současnosti podstatně lepší vyhlídky než před rokem 2014, kdy začal platit nový občanský zákoník. Zatímco dříve vycházela výše odškodnění z tabulek, které přiznávaly nanejvýš statisícovou náhradu za ztrátu nejbližších osob, dnes má rozhodující slovo soudce a znalec, na kterého se soud obrátí. „Odškodnění na zdraví stanoví metodika, kterou zpracoval Nejvyšší soud. Je k dispozici na stránkách soudu, ale vždy je prostor pro soudce, případně pro znalce, aby výši odškodnění upravil. Pokud se týká nákladů pozůstalých, tam nový občanský zákoník přímo hovoří, že pokud nelze stanovit – například u psychické újmy nebo újmy na základních lidských právech – tak se stanoví podle zásad slušnosti,“ přiblížil Ladislav Hejtmánek.

"Cena života" je vyšší než dříve, záleží hlavně na soudci (zdroj: ČT24)

Z dosavadních diskusí a rozhodnutí vyplývá, že by pozůstalí mohli dostat deset milionů korun. Oproti minulosti, kdy jim tabulky přiznávaly zhruba čtvrt milionu, je to znatelný posun. Jak ale ukazují údaje ze zahraničí, ve srovnání s Německem a dalšími státy je to pouze zlomek. Na druhé straně obdobně nižší jsou v Česku také platy a právě s jejich výší výpočty odškodného souvisejí.

Na palubě airbusu D-AIPX cestovalo 72 Němců, 51 Španělů, dále občané dalších čtyř zemí EU, jihoamerických států, Mexika, Spojených států, Austrálie, Izraele či Japonska. Celkem bylo na palubě 144 cestujících a šest členů posádky, z úmyslného nasměrování letadla proti alpskému svahu je podezřelý druhý pilot.

Vydáno pod