Smrt Němcova: Důkazy nejsou a mám alibi, tvrdí údajný vrah

Moskva - Pětice podezřelých z vraždy ruského opozičního politika Borise Němcova se prostřednictvím videa znovu objevila před moskevským soudem. Zaur Dadajev prohlásil, že byl k přiznání dotlačen. Žádný důkaz o jeho vině prý neexistuje a na dobu vraždy má alibi. Podle Němcovových přátel politik zemřel kvůli své kritice Kremlu.

  • Všech pět obviněných Čečenců zůstává ve vazbě. Obvinění se zprvu opíralo o Dadajevovo přiznání. Nyní vyšetřovatelé prohlašují, že Dadajeva z vraždy usvědčují i výpovědi svědků a výsledky expertíz. Dadajev vinu opětovně popírá.

„Neznámí lidé mě 5. března unesli. Nevím kde jsem byl, kde mě věznili. Až 7. března mi bylo už vyšetřovateli oznámeno, že jsem byl zatčen,“ řekl Dadajev u soudu. „Do té doby mi říkali, co a jak mám říkat,“ tvrdil podle agentury Interfax s tím, že právě takto a mezi 5. a 7. březnem byl donucen se k vraždě přiznat. Připomněl rovněž, že údajný očitý svědek vraždy jej nerozpoznal. Na dobu vraždy má prý alibi.   

O podezření, že Dadajev byl mučen, hovořili už dříve ruští ochránci lidských práv, kteří obviněného navštívili ve vazbě. Podle nich byl Čečenec dva dny držen o hladu, spoutaný a mučený elektrickým proudem. Stopy po zraněních prý byly ještě patrné, úřady ale nebyly ochotné stížnosti prověřit. Naopak sami aktivisté čelili výhružkám vyšetřovatelů, podle nichž bránili vyšetřování případu.   

Bývalý ruský vicepremiér, opoziční předák Boris Němcov byl zastřelen šesti ranami do zad v noci na 28. února na mostu poblíž Kremlu, když se vracel se svou ukrajinskou přítelkyní z večeře do svého bytu.

Němcovova vražda
Zdroj: ČT24/ČTK/ZUMA/Geovien So

Dadajev údajně Němcova nenáviděl kvůli jeho kritice atentátu na redakci francouzského satirického týdeníku Charlie Hebdo. Většina pachatelů prý působila v čečenské bezpečnostní jednotce, takzvaném praporu Sever.    

Mezi ruskými experty se spekuluje, zda „čečenská stopa“ nevede až k čečenskému vládci Ramzanu Kadyrovovi, nebo zda nejde o spiknutí ruských tajných služeb, soupeřících mezi sebou a také s Kadyrovem o přízeň ruského prezidenta Vladimira Putina.

Mnozí Němcovovi kolegové jsou vůči „čečenské stopě“ skeptičtí. V přísně střeženém okolí Kremlu prý nešlo vraždu spáchat bez svolení shora.