V Istanbulu se znovu střílelo - tentokrát před policejní centrálou

Istanbul – Policie zastřelila v Istanbulu ženu vyzbrojenou zbraněmi a ručním granátem - následně zadržela i jejího komplice. K přestřelce došlo, když chtěli zaútočit na budovu policejního velitelství v Istanbulu, uvedla agentura Reuters s odvoláním na místní média a turecké představitele. Jde o třetí podobný útok na tureckou veřejnou instituci za poslední dva dny.

Na snímcích zveřejněných v tureckých médiích bylo vidět na zemi ležící ženu, která měla u sebe pušku a o kousek dál ležela pistole. „Istanbulské policejní velitelství v ulici Vatan se stalo terčem střelby, teroristka byla při přestřelce zabita,“ uvedl ve svém prohlášení úřad istanbulského guvernéra.

Druhý z útočníků, který byl během střelby zraněn, se snažil z místa činu utéct. Policie ho ale později zadržela. K útoku se zatím nikdo nepřihlásil. Zranění utrpěli rovněž dva policejní důstojníci.

K útoku došlo pouhý den poté, co dva levicoví radikálové zajali v budově istanbulského soudu státního zástupce Mehmeta Selima Kiraze. Příslušníci speciálních jednotek s únosci vyjednávali více než šest hodin a policie pak provedla osvobozovací akci. Během zásahu ozbrojenci Kiraze postřelili a státní zástupce zemřel později v nemocnici. Kiraz se zabýval vyšetřováním úmrtí 15letého mladíka Berkina Elvana, kterého při protivládní demonstraci v roce 2013 zranil plynový granát vystřelený do davu policií. Po devíti měsících v kómatu loni v březnu zemřel.

Část smutečního obřadu za zemřelého Mehmeda Kiraze
Zdroj: ČT24/ČTK/AP

Ozbrojenci údajně požadovali, aby se policisté zodpovědní za Elvanovu smrt veřejně k činu přiznali. Potrestat je pak měl „lidový soud“. Státní zastupitelství také podle nich mělo zastavit stíhání demonstrantů, kteří protestovali proti Elvanově smrti. Vyhrožovali, že pokud úřady požadavky nesplní, Kiraz zemře. K dalšímu incidentu došlo dnes na předměstí Istanbulu, kde neznámý ozbrojenec vnikl do sídla turecké vládní Strany spravedlnosti a rozvoje (AKP).

Podle turecké agentury Dogan mával tureckou vlajkou a něco křičel na dav shromážděný na ulici. K sídlu AKP ve čtvrti Karal na asijské straně města se sjela policie, uzavřela přilehlou ulici a muže později zatkla. Motiv jeho činu ani další okolnosti incidentu nebyly známy. Zda spolu všechny útoky nějak souvisejí, nebylo jasné. Turecký premiér Ahmet Davutoglu v této souvislosti varoval před „provokacemi“ a pokusy vyvolat v zemi chaos před červnovými parlamentními volbami.

V reakci na útok v budově istanbulského soudu policie podle AFP vyslechla asi 20 lidí, které podezírá z vazeb na Revoluční stranu pro lidové osvobození (DHKP-C). Právě její ozbrojení členové zajali státního zástupce Kiraze v jeho kanceláři v budově soudu v istanbulské čtvrti Çaglayan. DHKP-C je radikální marxistické hnutí, které vzniklo v roce 1994. Turecko, USA i Evropská unie jej považují za teroristickou organizaci. V minulosti provedlo několik atentátů, včetně útoku na americkou ambasádu v Ankaře v roce 2013.

Vydáno pod