Cely smrti došly, hlásí slavná věznice San Quentin

San Quentin (USA) – Slavná americká věznice v San Quentinu nemá dost cel smrti. Celkem 708 z 715 jich je obsazených vězni čekajícími na popravu. Ta se přitom v Kalifornii nekonala už skoro deset let a San Quentin ročně nabírá zhruba dvacet nově příchozích. Guvernér už požádal o finanční pomoc. Píše o tom na webu list The Time.

Kalifornský guvernér Jerry Brown žádá o 3,2 milionu dolarů na rozšíření cel smrti o dalších 97, informoval list Los Angeles Times. Tyto cely se uvolnily díky schválení Návrhu č. 47, který překlasifikoval nenásilné drogové trestné činy na pouhé přestupky. Podle úředních dokumentů, které Time získal, „není možné odkládat implementaci tohoto návrhu“. 

V Kalifornii nedošlo k žádné popravě už téměř celou jednu dekádu. Šestnáctého července 2014 označil soudce Cormac J. Carney trest smrti za protiústavní. Posledním popraveným se měl stát Clarence Ray Allen v roce 2006. Od té doby zemřelo 49 vězňů z jiných důvodů. 

  • Věznice San Quentin se nachází severně od San Franciska. Otevřena byla v roce 1852 a pojmout může celkem 715 odsouzených k smrti. V současné době žije v celách už 708 těchto vězňů – určeny jsou pouze pro muže. Celkem se do věznice vejde přes 3300 osob. 

Věznici si oblíbili i hudebníci. Videoklip k hitu St. Anger tu natočila slavná Metallica a koncertoval zde i Johnny Cash. San Quentin fascinuje rovněž filmaře. Odehrával se tu kupříkladu snímek Woodyho Allena Seber prachy a zmiz nebo snímek z padesátých let o vražedkyni Barbaře Grahamové nazvaný Chci žít

Slavní bývalí vězni (zdroj Wikipedie): 

Stanley Tookie Williams III. (29. prosince 1953, New Orleans, Louisiana, USA – 13. prosince 2005, věznice San Quentin, Kalifornie, USA) byl jeden ze zakladatelů amerického černošského gangu Crips. V roce 1979 byl zatčen za čtyřnásobnou vraždu, za kterou byl v roce 1981 odsouzen k trestu smrti. 

Charles Milles Manson (*12. listopadu 1934) se stal na sklonku 60. let hlavou skupiny známé jako „Rodina“ (The Family), která měla posléze na svědomí několik brutálních vražd. Mezi nimi i vraždu Sharon Tate, manželky režiséra Romana Polanského, která byla v osmém měsíci těhotenství. Manson byl v případu známém jako „Tate – La Bianca case“ odsouzen k trestu smrti. Ten byl po změně zákonů v Kalifornii změněn na doživotí, ačkoliv mu nebylo prokázáno, že by osobně spáchal vraždu. 

Dan „Danny“ Trejo (*16. května 1944 Los Angeles, Kalifornie, USA) je americký herec a producent. Už v mládí začal brát heroin a jiné drogy. Výrazně se zapojoval do kriminality a nechával si říkat gangsterským jménem The Mayor. Brzy byl zatčen a posléze uvězněn ve věznici v San Quentinu, kde si odpykal jedenáct let.