Boj o Jemen – další bitva sunnitsko-šíitské války

Teherán - Sunnitské státy v čele se Saúdskou Arábií ničí pozice jemenských šíitů, které podporuje Írán. Propukla tak další bitva odvěké sektářské války uvnitř islámu. Írán prosazuje svůj vliv v regionu prostřednictvím nábožensky spřízněných organizací. Pokud by získal jadernou zbraň, posílí nejen jeho prestiž, ale i moc všech šíitů planety. A toho se státy Perského zálivu bojí.

Jemenská občanská válka, ve které proti sobě stojí šíitští povstalci Husíové a vládní síly, eskaluje několik posledních měsíců. Saúdská Arábie 26. března oznámila, že spolu s několika dalšími arabskými státy zahajuje nálety na šíity, kteří loni obsadili Saná a začali postupovat dále na jih; podle arabských televizí se šíitské jednotky nacházejí asi 30 kilometrů od jihojemenského přístavu Aden. Na útěku z domovů je kvůli dlouhodobým konfliktům na 330 000 lidí.

Podle Rijádu za šíity stojí Írán, který to ale opakovaně popřel. „Jemenská krize má jistě i lokální příčiny, je ale součástí rozsáhlejšího sektářského konfliktu v regionu. Saúdové a státy Zálivu berou velmi vážně hrozbu, kterou v jejich očích představuje Írán jako šíitský stát,“ podotkla analytička Katherine Zimmermanová. 

V bombardování Jemenu pokračovala letadla arabských zemí včera pátým dnem; svědci uvádějí, že bomby dopadaly na okolí prezidentského paláce v blízkosti diplomatické čtvrti v Saná. Letadla se ale zaměřila také na sever země. Při zásahu tamního uprchlického tábora Mazrak zemřelo 45 lidí a 65 dalších bylo zraněno; podle jemenského ministra zahraničí Rijadha Jaseena ale raketu vystřelili rebelové. „Husíové se schovávají v obydlených oblastech a tam taky skladují zbraně a vždy využívají takzvané lidské štíty,“ uvedl. „Někdy také, když slyší přilétající letadla, sami střílí do domů nebo uprchlických táborů - tak, aby, vina padla na letadla nad nimi.“

Totéž tvrdí i mluvčí koaliční operace v Jemenu Ahmed Asseri: „Od prvního dne říkáme, že se opravdu snažíme vyhnout zbytečným škodám. Samozřejmě, pokud používali protiletadlové střely mezi domy a civilisty, mohlo se stát, že stíhačky na střelbu odpověděly. A nemůžeme potvrdit, že by to byl uprchlický tábor.“

Íránci pomáhají v boji proti Islámskému státu

Střet mezi šíity a sunnity vedle Jemenu otřásá Libanonem; naplno se rozhořel v Sýrii a Iráku, kde stranu sunnitských radikálů prezentuje Islámský stát. Napětí trvá i v Bahrajnu, kde sunnitská dynastie vládne šíitské většině. Sunnitští extremisté útočí na šíitské mešity také v Pákistánu. Írán se cítí být ochráncem všech šíitů planety.

„Pokud budou Saúdská Arábie a její spojenci z Egypta, Kataru, Kuvajtu i Bahrajnu pokračovat v agresi proti jemenským revolucionářům, Írán pošle na jih Arábie vojenské poradce. Stejně jako to Írán udělal v případě Sýrie a Iráku,“ upozornil bývalý zástupce šéfa íránských Revolučních gard Hosejn Kananí Moghadam.

Přímo v Iráku působí íránští vojáci, kteří bojují se sunnitskými extremisty z Islámského státu. Ten se snaží zničit šíitské památky. „Teroristé se barbarskými akcemi snaží zatáhnout Irák zpět do kolotoče sektářského násilí. Před deseti lety uspěli, nyní nemají šanci,“ míní Hajdar Jaqúbí, šíitský duchovní z irácké Sammary.

Arabské státy a Izrael se obávají dne, kdy by Teherán mohl získat jadernou zbraň. Mocnosti a Írán se nyní ve švýcarském Lausanne snaží dohodnout na bodech nové smlouvy. Čas mají do půlnoci. Šance, že dojde ke shodě, je podle mluvčí amerického ministerstva zahraničí padesátiprocentní.