Tuniské muzeum Bárdá je po teroristickém útoku opět v provozu

Tunis - V Tunisku je možné opět navštívit muzeum Bárdá, kde byl 18. března spáchán teroristický útok, při němž zahynulo 22 lidí. Otevřena byla všechna oddělení včetně těch, která byla během útoku poškozena. Bárdá je jedním z nejnavštěvovanějších míst v Tunisku.

Muzeum Bárdá poskytuje nejen přehled o dějinách Tuniska, nachází se zde také jedna z největších světových sbírek římských mozaik. Až do březnového útoku bylo Bárdá na seznamu cílů turistů z většiny okružních plaveb po Středomoří. Některé lodní společnosti zastávky v Tunisku po útoku dočasně zrušily. Představitelé země, pro kterou je cestovní ruch jedním z nejdůležitějších příjmů státního rozpočtu, označili atentát za útok na demokracii i národní hospodářství.

Útok vyvolal vlnu rozhořčení v Tunisku i v zahraničí. V neděli se protestu proti terorismu zúčastnilo v hlavním městě Tunisu asi 20 000 lidí, včetně francouzského prezidenta Francoise Hollanda či jeho polského protějšku Bronislawa Komorowského.

Tunisané v úterý demonstrovali před muzeem Bárdá
Zdroj: ČTK/NurPhoto/Ileyes Gaidi

Během útoku zemřelo 22 lidí, převážně zahraničních turistů. Od atentátu na synagogu na Džerbě v roce 2002 se jedná o první teroristickou akcí, jejímž cílem byli v Tunisku cizinci. Odpovědnost za akci převzala organizace Islámský stát (IS), mezi jejímiž zahraničními bojovníky je i několik tisíc Tunisanů.

Premiér Habíb Síd už přiznal chyby bezpečnostních složek a propustil šest policejních velitelů. Minulý týden tuniská armáda dopadla a zabila skupinu devíti radikálů ze skupiny vedené Alžířanem abú Sachrem, jehož úřady považovaly za jednoho ze strůjců atentátu. Již během útoku byli zabiti dva teroristé.