V Británii začíná ostrý boj o Downing Street

Londýn – Veřejné sliby, rezolutní proslovy nebo plánované rozpuštění Dolní komory – známky začínající kampaně, která ve Velké Británii oficiálně startuje. Premiér David Cameron právě dnes požádal královnu o rozpuštění sněmovny. Ještě předtím stihl přes média vzkázat, že Británie by v rukou jeho největšího konkurenta – labouristy Eda Milibanda – byla „ekonomickým chaosem“. Miliband oplácí podobně: další roky pod vládou konzervativců označil za „vážné nebezpečí“ pro britské podniky. Volby se uskuteční 7. května.

I když konečný výsledek je podle mnohých nejméně předvídatelný za poslední dekády, o hlavních tématech nikdo nepochybuje – voliči opět uslyší na probírání ekonomiky ze všech stran a zejména budoucí podobu ekonomických škrtů v monarchii. O poznání třeskutější téma ale přichystal sám premiér – v případě vítězství konzervativců je připraven uspořádat referendum o vystoupení z EU.   

Nynější plán hlasování počítá s rokem 2017. Cameron ale před nedávnem připustil, že by jako případný staronový premiér prosazoval i dřívější termín. Konzervativní stranu tíží hlavně přibývající množství přistěhovalců ze zemí EU, čemuž napomáhá i aktuálně se zlepšující ekonomika – ostatně britský HDP roste aktuálně nejrychleji z celé Unie.

Na blízký termín referenda přitom tlačí nejen euroskeptické křídlo Toryů, ale i čistě protiunijní Strana nezávislosti Velké Británie (UKIP). Partaj Nigela Farage neskrývá sebevědomí a tvrdí, že může konzervativce dokonce podpořit výměnou za konání referenda ještě v tomto roce. Právě UKIP by si podle odhadů mohl významně polepšit. V současnosti drží ve Westminsteru dvě poslanecká křesla.

Británie se probudila do prvního dne ostré kampaně
Zdroj: ČT24/ČTK/AP

Souboj o příštího obyvatele londýnské Downing Street č. 10 ale Cameron svede pravděpodobně s vůdcem labouristů Milibandem. Ten by zatím na referendum kývl pouze v případě, že EU výrazně změní podmínky v neprospěch Britů.

Většina průzkumů z poslední doby ukazuje, že obě největší strany mají šanci získat podobné množství hlasů. To by znamenalo, že ani jedna z nich by neměla ve sněmovně většinu, a tedy ani šanci sestavit jednobarevnou vládu. Její podoba by závisela na tom, které z menších stran proniknou do parlamentu. Zda se to podaří liberálním demokratům, kteří jsou v současnosti vládními partnery konzervativců, je nejisté. Posílit může naopak Skotská národní strana, která po neúspěšném referendu o samostatnosti soustavně posiluje.

„Názory na šance se momentálně rozcházejí. Zatímco nedělní průzkum zveřejněný v Sunday Times dával čtyřprocentní náskok labouristům, dnes podle listu Daily Mail mají stejný náskok konzervativci,“ zmínil spolupracovník ČT v Londýně Milan Kocourek.

Jasno není ani po první předvolební debatě obou lídrů na televizi BBC. První bleskový průzkum ve čtvrtek ukázal, že podle diváků byl v televizní debatě s moderátorem Jeremym Paxmanem přesvědčivější Cameron – obecněji považovaný za zdatnějšího řečníka. Respondenti ve zmiňovaném nedělním průzkumu ale přisoudili vítězství v debatě naopak lídrovi labouristů Edu Milibandovi.

Před necelým rokem zvítězili v místních volbách právě labouristé před konzervativci a UKIP. Poslední a s velkou ztrátou oproti minulým volbám jsou pak se 13 procenty hlasů vládní liberální demokraté.

Cameron jakožto předseda končícího kabinetu, který je první koaliční vládou v Británii od druhé světové války, dorazil do Buckinghamského paláce na svou poslední předvolební audienci u královny Alžběty II. krátce před polednem místního času (před 13:00 SELČ) a strávil tam jen několik minut. Ačkoli se jedná o zcela formální akt a pro konání voleb není nezbytný, tradičně se jím zahajuje kampaň před hlasováním.